Ancak, daha güçlü tedbirler ve etkili yasal düzenlemelerle önlenmesi mümkün görünüyor. Son yaşanan olay, bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi ve dün akşam Şanlıurfa ilinde meydana geldi.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan ve aynı zamanda Hürriyet Sağlık-Sen üyesi olan hemşire H.T., çocuk acil servisi enjeksiyon bölümünde görev yapmaktadır. H.T., yaptığı iyiliğin bedelini maalesef şiddetle ödemiştir. Olay, hemşirenin maruz kaldığı şiddeti acı bir şekilde ortaya koymaktadır.

Görevli olduğu enjeksiyon odası önünde bayılan bir hastaya acil ve ilk müdahalesini hemen orada yapan hemşire H.T. hastanın daha sonra asıl müdahalenin yapılması ve takip edilmesi için yetişkin acil sarı alan bölümüne alınması gerektiğini söylemesi üzerine hasta yakınının yumruklu saldırısına uğramıştır. Bunun üzerine beyaz kod verilmiş ve şiddeti uygulayan şahıs hakkında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuştur. Darp edildiğine dair adli rapor da alan hemşire H.T. ile ilgili Hürriyet Sağlık-Sen harekete geçerek saldırgan hakkında gerekli adli kovuşturmanın yapılmasını sağlamıştır.

Merhametten Maraz Doğdu.

Hürriyet Sağlık-Sen Genel Başkanı Erdoğan ÇAKMAK, Şanlıurfa’da Yaşanan Sağlıkta Şiddet Olayı İle İlgili Yaptığı Açıklamada; “Öncelikle tek gayesi insanlara faydalı olmak için görevini yapmak olan ve ne yazık ki bir kendini bilmez tarafından saldırıya uğrayan hemşire kardeşimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Biz bu acı gerçeği ilk kez yaşamıyoruz. Böyle giderse son da olmayacak. Başta Sağlık Bakanlığı ve adli merciler olmak üzere devletin tüm kurumlarının bir an önce adeta kangrene dönüşmüş olan sağlıkta şiddet olaylarına bir son verecek gerekli adımları atmaları gerekiyor.

Her sağlıkta şiddet olayı yaşandığında kınamak ile bir yere varılamayacağını da herkesin anlaması gerekiyor artık.

Özellikle deprem bölgesinde yeni açılan hastanelerin girişlerinde yazan; “İNSANLIK MERHAMET ÜZERİNE KURULUDUR” yazsına atıfta bulunan ve sıkça merhametten bahseden Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin KOCA, gördünüz değil mi? Bakın merhametten nasıl maraz doğuyor? Merhametten bahsettiğiniz kadar biraz da sağlık şiddeti nasıl önleyeceğinizden bahsetmenizin zamanı gelmedi mi?

Hürriyet Sağlık-Sen, şu ana kadar sağlıkta şiddet ve mobbingin önlenmesi için komisyon kuran ve en ciddi girişimlerde bulunan sendika olarak bu olayın ve bundan sonraki yaşanmasını asla arzu etmediğimiz sağlıkta şiddet olaylarının önlenmesi için gerekli her türlü adımı atacak ve mücadelesine devam edecektir. “

ifadelerine yer verdi.

Hürriyet Sağlık-Sen

89-1

1-1