SES İzmir Şubesi, örgütlü oldukları hastanelerde, Türkiye genelindeki hastanelerde sunulan sağlıksız ve kalitesiz yemekleri protesto etmek amacıyla harekete geçti. Hastane bahçelerinde "Emekçi Sofrası" adı altında bir etkinlik düzenleyen sendika, sağlık çalışanlarına, hastalara ve hasta yakınlarına simit, ayran gibi yiyecekler dağıttı.

Protesto sırasında sağlık emekçileri, "Sağlıklı yemek hastanın da çalışanın da hakkıdır" sloganlarıyla taleplerini dile getirdiler.

Alsancak Devlet Hastanesi'nde bir araya gelen sağlık çalışanları, yemeklerin sağlıksızlığı ve kalitesizliği konusundaki taleplerini dile getirerek protesto düzenledi. Sağlıkçılar, hastane bahçesinde "Hastanelerde yemekler şirket eliyle değil, sağlıklı, kaliteli ve doyurucu olarak kamu eliyle verilsin" yazılı bir pankart açtı.

kalitesiz-yemek-istemiyoruz-1

Eylemciler, ellerinde "Sağlıklı yemek hastanın da çalışanın da hakkıdır", "Hastanemizde doyurucu miktarda sağlıklı yemek çıksın", "Yemekhanelerde özelleştirmelere son verilsin", "Nöbetlerde gece kahvaltısı doyurucu miktarda verilsin", "Yemekte taşeron şirkete hayır", "Sağlıklı ve doyurucu beslenme haktır! Boykot var!" yazılı dövizler taşıdılar.

Protesto sırasında konuşan SES İzmir 2’Nolu Şube Yöneticisi Fatih Özbilgi, sağlık emekçilerinin uzun saatler ve artan iş yükü koşullarında iyi beslenemediğini ve bu durumun temel bir çalışma hakkı olan yeterli ve dengeli beslenmeyi zedelediğini vurguladı. Özellikle pandemi döneminde sağlık emekçilerinin yemek olanaklarının iyice azaldığını ifade eden Özbilgi, yemeklerin sağlık ve kalite açısından yetersiz olduğunu belirtti. Ayrıca, hastane yönetimlerinin yemeklerden tasarruf etmeye çalıştığını ve sağlık emekçilerini değersizleştirdiğini dile getirdi.

kalitesiz-yemek-istemiyoruz-2

Özbilgi ayrıca, özel sektörün sunduğu yemek ve beslenme hizmetlerinin kamusal olmaktan çıkarılması gerektiğini ve tekelleşen yemek firmalarının sağlıksız yemekler sunarak karlarını artırdığını ifade etti. Sağlık emekçileri olarak bu soruna dikkat çekmek için daha önce çeşitli eylemler, anketler ve imza kampanyaları düzenlediklerini hatırlatan Özbilgi, sorunun çözülmesi için kamuoyunun desteğini beklediklerini söyledi.

Sağlıkçılar, talepleri arasında toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde yemeklerin enerji gereksinimlerini karşılayacak düzenlemeler yapılması, hastane yemek hizmetlerinin özel şirketlerin elinden alınarak devlet tarafından sunulması, taşeron işçilerin kadrolu güvenceli istihdamlarının sağlanması, hijyen kurallarına uygun, yeterli ve kaliteli sağlıklı öğünlerin sunulması gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, hastalar için de çeşitlilik ve doyurucu miktarda öğünlerin sunulması talepleri arasında yer alıyor.