Üniversite yerleştirme sonuçlarını değerlendiren uzmanlara göre, başarılı öğrenciler artık sağlık alanlarına olan ilgilerini kaybetmeye başladı. Tıp, diş hekimliği ve eczacılık gibi alanlarda çalışanlara yönelik artan şiddet olayları ve gelecekteki emeklerinin yeterince karşılığını alamama endişesi, bu gençleri bu alanlardan uzaklaştırmaya başladı. Ayrıca, yurtdışında iş imkanları da gençleri bilgisayar ve yazılım gibi sektörlere yönlendiriyor.

Devlet üniversitelerindeki mühendislik bölümleri, özellikle bilgisayar, elektrik - elektronik ve endüstri mühendisliği programlarının popülaritesinde ciddi bir artış yaşandığını gösteriyor. Örneğin, geçen yıl 63 bin sıralamaya sahip olan Uludağ Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nün bu yılki sıralaması 47 binlere kadar düştü. Diğer yandan tıp, diş hekimliği ve eczacılık gibi alanlarda ise sıralama düşüşleri yaşandı. İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Bölümü, geçen yılki 18 bin 800 taban başarısının aksine bu yıl 22 bin 50'nci sıraya geriledi.

Eğitim uzmanlarına göre, bilgisayar, yazılım ve endüstri gibi mühendislik dalları, puan ve sıralama yükselişlerinde öne çıkıyor. Sağlık bilimleri alanında yer alan tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hemşirelik gibi dallarda ise minimal değişiklikler yaşandı. Mimarlık ve inşaat mühendisliğindeki düşüşe karşın bu yılın tercihleri, kaybı telafi edemedi. Beslenme ve diyetetik ile fizyoterapi gibi sağlık alanlarında ilginin kısmen azaldığı gözlendi. Özel eğitim öğretmenliği, sözel puan türünün gözdesi haline geldi, ancak ilahiyat bölümü puan ve sıralama kaybı yaşadı.

Toplamda 25 bin 387 boş kontenjanın 11 bin 243'ü, sıralama barajı olan bölümlerde boş kaldı. Özellikle tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık ve mühendislik gibi alanlarda boş kontenjanlar görüldü. Gençler arasındaki tercihlerdeki bu değişiklikler, sağlık alanlarının popülaritesinin azaldığına işaret ediyor.

Online eğitim platformu Kopilot kurucu ortağı Aydın Uysal, sonuçları şöyle değerlendirdi: “Öğrencilerin global vizyonu genişledi ve çoğu yurtdışını bir seçenek olarak tutmak istiyor. Bu yüzden de genel olarak mühendisliğe kayış var. Özellikle bilgisayar, yazılım ya da veri bilimine yakın olan matematik mühendisliğine ciddi rağbet var. Eskiden çok popüler olan diş hekimliği, hukuk gibi bölümlerde düşüş söz konusu. Ülkemizde lisans eğitimlerinde yurtdışına geçiş imkânı düşük. Tıpta da gerileme söz konusu sebebi de Avrupa’nın bir çok ülkesinde Türkiye’deki tıp eğitimi kabul edilebiliyor ama dil engeli var ve uzmanlık kabul edilmiyor. Öğrenciler, yurtdışında nasıl kolay iş bulabilirim? ‘Ülkede kalacaksam da dolara endeskli nasıl gelir elde edebilirim?’ diye düşünerek teknolojiye yakınlaşıyor ve haksız değiller.”