Doğan, nöbet ücretlerinin artırılması, gece çalışma tazminatı ödenmesi, taban ücretlerin yükseltilmesi, sağlık çalışanlarının giydiği formanın özel görev kıyafeti olarak kabul edilmesi ve Bakanlık tarafından sağlanması gibi birçok önemli talepleri için çaba sarf ettiklerini ifade etti.
Memur-Sen'in 8. Türkiye Buluşması kapsamında Ankara'ya gelen Şube Başkanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Sağlık-Sen'in yeni projeleri, sosyal sendikacılık alanındaki faaliyetleri ve belirlenen hedefler üzerine detaylı bir görüş alışverişi yapıldı. Toplantı, sendikanın önümüzdeki dönemdeki çalışmalarının planlanması ve üyelerin haklarının korunması adına önemli bir platform oluşturdu.
Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Genel Sekreter Durali Baki, Genel Başkan Yardımcıları Sinan Kuluöztürk, Yasin Barutcu, İdris Baykan, Mustafa Irgatoğlu ve Abdullah Duman, kendi birimleriyle ilgili Şube Başkanlarına bilgi verdi.
“Taleplerimizin Karşılık Bulması İçin Çalışmalarımızı Aralıksız Sürdürüyoruz”
Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan yaptığı konuşmada, Sağlık-Sen’in belirlediği hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü kaydederek, “Nöbet ücretlerinin artırılması, gece çalışma tazminatı ödenmesi, taban ücretlerin artırılması, sağlık çalışanlarının giydiği formanın özel görev kıyafeti sayılması ve Bakanlık tarafından verilmesi gibi birçok talebin karşılık bulması için mücadele ediyoruz. Bu taleplerimizin TBMM’de yasalaşan sağlıkla ilgili kanun teklifine girmesi için de gayret gösterdik. Taleplerimizi içeren raporu hem Sağlık Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin’i hem de Komisyon Üyeleri ile Milletvekillerini ziyaret ederek ilettik. Zaten bu süreci siz de yakinen takip ettiniz. Taleplerimizin karşılık bulması için mücadelemizi, çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” diye konuştu.
Yıllardır Değişmeyen Hemşirelik Kanunu’nun Değişmesi İçin Çalışıyoruz”
Hemşirelik mesleğinin sorunlarını ve Hemşirelik Kanunu’nu tartıştıkları bir çalıştay gerçekleştirdiklerini kaydeden Doğan, “Paydaşlarımızla birlikte hemşirelik mesleğini tüm yönleriyle ele alan bir çalışma yaptık. Sahadan gelen ve akademisyen hocalarımızla sorunları tüm boyutlarıyla ele aldık. Mevzuattan kaynaklı ve uygulamada yaşanan sorunları enine boyuna tartıştık. Şimdi raporlaştırma aşamasındayız. Hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaşacağız. Yıllardır değişmeyen Hemşirelik Kanunu’nun değişmesi için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu’na Binlerce Başvuru Oldu”
Üniversite hastanelerinde çalışanlar için kurdukları Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu’na çok sayıda başvuru olduğunu dile getiren Doğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Yer değişikliği konusu üniversite hastanelerinde çalışanların kanayan yarası. Biz bu konuda kimsenin yapmadığını yaparak bir talep toplama platformu kurduk. Buraya üniversite hastanelerinde çalışan binlerce arkadaşımız başvuru yaptı. Yüzlerce eşleşme sağlandı. Biz bu platformdan çıkan neticeyi hem Cumhurbaşkanlığı hem de YÖK’e ulaştırdık, rektörlerle de görüşmeye başladık. Üniversite hastaneleri arasında yer değişikliğinin yapılabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
“Gençlerimizin Her Zaman Yanındayız”
27 bin sağlık personeli alımı için sürecin başladığını ve Sağlık-Sen’in tercih yapacak adaylara destek verdiğini söyleyen Doğan, “Adaylara destek olmak için Sağlık-Sen Tercih Robotu oluşturduk. Gençlik Kollarımız bir Telegram grubu kurdu ve orada güzel bir sinerji yakaladı. Sağlık-Sen İletişim Merkezi (SİMER) aracılığıyla da arayan adaylara tercih desteği veriyoruz. Biz gençlerimizin her zaman yanındayız, onlar hem ülkemizin hem de sağlık sistemimizin geleceği” diye konuştu.
“Hekim Komisyonumuzla Gücümüz Perçinlenecektir”
Sağlık-Sen Hekim Komisyonu’nun Türkiye genelinde teşkilatlanma çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Doğan, “Bizim anlayışımızda sağlık bir ekip işidir. Sağlık-Sen olarak hekimin, hemşirenin, paramediğin, tıbbi sekreterin tüm sağlık profesyonellerinin refahı için mücadele ediyoruz. Hekim Komisyonu’nun tüm illerde teşkilatlanmasıyla gücümüz perçinlenecektir” dedi.