Sosyal medyada birleşen sağlık profesyonelleri, Sağlık Bakanlığında 663 sayılı KHK ile görev verilen sözleşmeli yöneticilik sisteminin kaldırılarak gerçek bir tasarrufa başlanacağı konusunda hem fikirler.

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Yürürlüğe Girdi: Kurallara Uymayanlar Disiplin Cezası Alacak Kamuda Tasarruf Tedbirleri Yürürlüğe Girdi: Kurallara Uymayanlar Disiplin Cezası Alacak

Memur dahi değiller ama hastane yönetiyorlar

Devletin asli ve sürekli görevlerinin güvenceli ve kadrolu idareciler marifetiyle yürütülmesi gerekirken memur dahi olmayan liyakatsiz kişilerle sağlık tesislerinin idare ettirilmesi, sağlık sisteminin bugün geldiği halinde başlıca nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. 

Herhangi bir kariyer sınavına tabi tutulmadan, görevde yükselme ya da unvan değişikliği sınavıyla alnını terleterek, liyakati ile sınav kazanarak hastane müdürü, hastane müdür yardımcısı olmayan kişilere teslim edelim sağlık kurumlarının hali ortada. 

Diğer taraftan Sağlık Bakanlığında sözleşmeli yöneticilere ödenen yüksek maaş ve ek ödeme tutarları da kamunun ciddi anlamda zarara uğratıldığını ortaya koyuyor. Bugün bir İl Sağlık Müdürünün ocak ayında aldığı toplam ücretin 168.300 TL olduğu biliniyor. Böyle bir ücretin kamuda hiçbir yöneticiye verilmediği de biliniyor.

Tasarrufa bu ücretlerden başlayın

Öte yanda sayıları 100’leri geçen Türkiye Geneli 81 İl Sağlık Müdürlüklerinde görev yapan Başkan ve Başkan Yardımcılarına ödenen 162.654 TL ücret ise, yapılması gereken tasarrufun nereden başlanması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor.

Sosyal medyada bir araya gelen sağlık personelleri, iktidarın tasarrufa sağlıkta uygulanan sözleşmeli yöneticilik sistemini kaldırarak, liyakati esas alarak atayacağı yöneticilerle başlaması gerektiği konusunda ortak ses oluşturdular. 

Sözleşmeli yönetici maaşları

  • İl Sağlık Müdürlüklerinde Uzman Maaşı: 48.988 TL
  • İl Sağlık Müdürlüklerinde Başkan Yardımcısı Maaşı: 147.625,65 TL
  • İl Sağlık Müdürlüklerinde Başkan Maaşı: 162.654,07 TL
  • Başhekim Yardımcısı Maaşı: 149.861,00 TL
  • Başhekim Maaşı: 175.014,00 TL
  • İlçe Sağlık Müdürü Maaşı: 128.900,93 TL
  • İl Sağlık Müdürü Maaşı: 168.300, TL

İş barışı kalmadı

Diğer taraftan hiçbir kural kaide tanımayan çoğu sözleşmeli yöneticinin baskısından bıkmış durumda olan sağlık profesyonelleri, Sağlık Bakanlığında 2012 yılından bu tarafa devam eden sözleşmeli yöneticilik uygulaması nedeniyle iş barışının kalmadığını belirtiyorlar. 

Adam kayırmacılık, etik dışı tüm işlemler, liyakatin değil torpilin ön plana alındı bu sistemle üstelik yüksek ücretler ödenen sözleşmeli yöneticilerle hem Sağlık Bakanlığı, hem de iktidarın sağlık çalışanları başta olmak üzere vatandaştan eksi puan aldığı da özellikle belirtilen yorumlar arasında yer aldı.