Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından yapılan bir araştırmada, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin sağlık çalışanları üzerindeki etkisi incelemiş, araştırmaya katılan hekimlerin yüzde 84'ü, bölgedeki öncelikli sorununun "barınma" olduğunu belirtmiş, yüzde 40'ı sürekli olarak arabada veya bir başkasının yanında misafir olarak kaldığını ifade etmişti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) da yayınladığı son anket çalışmasında, sağlık çalışanlarının yüzde 80’inin halen evlerinde kalamadığını; aile üyeleri ve sevdiklerini yaşadıkları şehir dışına taşımak zorunda kaldığını açıkladı. Araştırmaya göre, deprem bölgesinde çalışanların yarısından çoğu psikolojik destek almaya ihtiyaç duyduğunu kaydederken, sadece yüzde 1’i bu desteği aldıklarını belirtti.

HASARLI ASM’LER

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, bölgede yıkılan ya da ağır hasarlı Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) yeniden yapımı için bir çaba olmadığı da vurgulanarak, “Farklı illerden çok sayıda hekim, görevlendirme ile deprem bölgesine gitmesine rağmen, ASM’lerde çalışan meslektaşlarımız görevlendirme ve gönüllü desteği alamamıştır. ASM’ler depremde hasar görmesine rağmen halen çalışmaya devam etmektedir. Depremin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen henüz yeni ASM binaları yapılmamış, kamu ASM binaları inşa etmek yerine aile hekimlerine ‘kendinize ASM için yer bulun’ denilebilmiştir. Bunun sonucunda aile hekimlerinden hasarlı binalarda çalışmaya devam edenler vardır” denildi.

Editör: Güler Sağlam