Sağlıkta artan şiddet olaylarına dikkat çeken çalışanlar, Sağlık Bakanlığı’nın etkili önlemler alması gerektiğini vurguladı.
“Sağlık Çalışanları Hayati Tehlikeyle Karşı Karşıya”
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Birlik ve Dayanışma Sendikası 1 No’lu Şube’nin ortak açıklamasında, sağlık çalışanlarının şiddet tehdidi altında çalıştığına dikkat çekildi. Birlik ve Dayanışma Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi tarafından okunan açıklamada, şiddet ve güvencesizlikle mücadele eden sağlık çalışanlarının hayati tehlikelerle karşı karşıya olduğu vurgulandı.
Dr. Mehlepçi, 2012’de hastanede hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ardından her hafta yapılan çağrılara rağmen sağlıkta şiddetin sona ermediğini belirtti. “Bugün hala hastanelere silahla girilebiliyor, sağlık çalışanları tehdit ediliyor ve şiddete maruz kalıyor” diyerek Bakanlığın sağlık çalışanlarını korumak için yeterli adım atmadığını ifade etti.
Sağlık Çalışanlarının Talepleri
Sağlık çalışanları, şiddetin sona ermesi için şu taleplerin yerine getirilmesini istedi:
• Her Aile Sağlığı Merkezi’ne kadrolu güvenlik personeli atanması.
• Aile hekimlerinin hastayı reddetme ve tedaviyi sonlandırma haklarının mevzuatta tanımlanması.
• Vergi dilimlerinin adaletli hale getirilmesi ve %35’i aşan kesintilerin yerine sabit %15’lik vergi uygulaması.
• “Eziyet Yönetmeliği”nin iptali ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını zorlaştıran düzenlemelerin kaldırılması.
“14 Mart’ta İş Bırakıyoruz”
Sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı’nda iş bırakma kararı aldıklarını duyurdu. “Sağlık sisteminde şiddetin, eşitsizliklerin ve sömürünün olduğu bir düzeni kabul etmiyoruz” diyen çalışanlar, tüm sağlık emekçilerini eyleme destek vermeye çağırdı.
Eylemlerine devam edeceklerini belirten sağlık çalışanları, şiddet olaylarının son bulması ve güvenli çalışma ortamları sağlanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı.