Rapora göre, 2012 yılında 10.4 milyar dolar olan bakanlık döner sermaye bütçesi, 2023 yılında 11.7 milyar dolar olarak belirlendi. Ancak, geçen 11 yılda bütçe sadece 1 milyar dolar artarken, ülke nüfusu yüzde 13 ve bakanlıkta görevli sağlık personeli sayısı yüzde 22 oranında arttı. Ayrıca, kişi başı hekime başvuru oranında da yüzde 40'lık bir artış yaşandı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, sağlık çalışanlarının performanslarının artmasına rağmen ödemelerin azaldığını belirtti. Yalçınkaya, özellikle mali ve teknik hizmetler gibi bazı alanlarda çalışanların performansa dayalı ödemelerinin neredeyse sıfıra indiğini ifade etti. Ancak, sadece hekimler ve hekim dışı sağlık personeli grubunda ciddi bir ödeme erimesinin yaşanmadığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı'nın faaliyet raporu, döner sermaye harcamalarındaki bu düşüşün sağlık sektöründeki çalışanlar arasında endişe ve tartışmalara neden olduğunu gözler önüne seriyor. Konuyla ilgili olarak yetkililerin alacakları önlemler ve yapılacak düzenlemeler merakla bekleniyor.