Ünlü Kalp Doktoru Prof. Dr. Cevat Yakut Vefat Etti Ünlü Kalp Doktoru Prof. Dr. Cevat Yakut Vefat Etti

Yaklaşık 26 yıl önce 1998 yılında en son verem aşısı üreten ve o tarihten bu tarafa aşı üretimine ara veren Türkiye, Pandemi döneminde TURKOVAC aşısını geliştirmiş, dünyada aşı üreten 9 ülkeden biri olmuştu.

İnşaat çalışmaları tüm hızıyla sürdürülen “aşı üretim üssü” olarak planlanan yeni Hıfzısıhha merkezi 26 yıl aranın ardından Türkiye’nin aşı üretim alanında yeniden söz sahibi olmasına yeni olanaklar sağlayacak.

50 Bin metrekare alana sahip

Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında 50 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak bir merkez, aşının yanı sıra bazı genetik ürünlerin AR-GE ve üretim çalışmalarını da yürütecek. İlk etabın yıl sonuna kadar açılması hedefleniyor.

3 etap yapılıyor

Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi, akıllı bina teknolojisiyle donatılacak. Devam eden inşa çalışmaları üç etapta ilerliyor. İlk etapın inşaatı tamamlanma noktasına gelirken, bazı araştırma ve üretim laboratuvarlarının yer aldığı bu bölümün yıl sonuna kadar hizmete sokulması hedefleniyor.

Aşı üretim tesisleri

Merkezin inşaatının ikinci etabında ise aşı üretim tesisleri yer alacak. Üçüncü etapta ise cihazların satın alınması, montajı ve ruhsatlandırılması işlemleri yapılacak.

Sağlık Bakanlığı, yeni Hıfzıssıhha ve Türkiye'de aşı üretim süreçleriyle ilgili bilgi birikimine sahip bilim insanlarıyla iş birliği yaparak, bilgiyi ürüne dönüştürmeyi ve bu alanda yerli üretim imkanlarını geliştirerek dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

Öncelikli olarak çocukluk çağı bağışıklama programındaki kuduz, Hepatit A ve suçiçeği aşılarının teknoloji transferiyle Türkiye'de üretimi planlanıyor. Hıfzıssıhha'nın hizmete girmesinin ardından da 2028 yılı itibarıyla bağışıklama programındaki tüm aşıların Türkiye'de üretilmesi hedefleniyor.