Türkiye'deki obezite cerrahisi, son dönemde yaşanan operasyonel ihmaller ve olumsuz eleştirilerle gündeme gelmişti. Bu eleştirilerin ardından Sağlık Bakanlığı, obezite cerrahisi alanındaki merkezlerin ve uzmanların faaliyetlerine yönelik düzenlemeler içeren yeni bir yönetmelik yayımladı. Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik, obezite cerrahisi alanındaki hizmetlerin yasal ve etik standartlar çerçevesinde gerçekleştirilmesini hedefliyor.

Bu yönetmelik, obezite cerrahisi alanında faaliyet gösteren merkezlerin ve uzmanların belirli kriterleri karşılaması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, bu merkezlerin tıbbi ekipmanları ve işletme koşulları da belirli standartlara uygun olmalı. Bu sayede, obezite cerrahisi alanında yapılan uygulamaların daha güvenli ve kaliteli bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Yönetmelik ile obezite merkezlerinin, merkezdeki yönetici ve hekimlerin ve buraya başvuran hastaların sorumlulukları belirlendi. Hastalara, daha önce sağlık merkezleri tarafından farklı formatlarda sunulan rıza formları tek tip hale getirildi. Hastanın asgari beden kilo indeksi gibi operasyon kriterleri operasyonun yapılabilme şartları arasına alınarak uzman inisiyatifi devre dışı bırakıldı.

Obezite cerrahisi yapmak isteyen ana dalı genel cerrahi uzmanlığı olan hekimlere Sağlık Bakanlığı “obezite cerrahisi uygulama belgesi” düzenlenmesi zorunluluğu yönetmeliğin en çarpıcı hükümleri arasında yer aldı. Buna göre, 15 ameliyatını belgeleyen hekimlere 16 saatlik bir teorik eğitim de öngören bu belgeye sahip olmayan hekimler, işlem yapamayacak.