İşverenler, çalışanın maaşını asgari ücretin altında ödediği durumlarda hem tazminat hem de ceza ödemek zorunda kalacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, geçmiş yıllarda olduğu gibi bordroları yakından takip ederek ücret kayıtlarında kaçırılan primleri ve kayıt dışı uygulamaları önlemeye yönelik adımlar atacak. Geçen yıl yaklaşık 150 bin çalışana gönderdiği uyarı mesajlarıyla kazançlardaki azalmaya dikkat çeken Kurum, bu konuda sıkı denetimlerini sürdüreceğini vurguladı.

HAKLI FESİH NEDENİ

Bordroda usulsüz uygulamalara karşı, çalışan haklı fesih kullanarak tazminat talep edebiliyor. Yapılan incelemelerde SGK bildirgesi kayıtlarında bazı işletmelerin usulsüz uygulamalara gittiği saptandı. Bu usulsüz uygulamalara karşı Türk Ceza Kanunu, Borçlar Kanunu kapsamında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabiliyor. SGK, bordro üzerinden prim kaçırılmasını, eksik kazanç bildirilmesini kayıt dışılığın bir alt başlığı olarak tanımlıyor. Personelin yaptığı iş kuruma meslek koduyla bildiriliyor. O mesleğe uygun prime esas kazanç belirleniyor. İşverenin yanlış kod beyanıyla düşük ücret göstermesi de suç teşkil ediyor.

MEMURA SEYYANEN ZAM 15 TEMMUZ'DA

EN düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaran torba teklifin bugün Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Memurlar 15 Temmuz'da maaşlarını yüzde 17.55 zamlı alırken, seyyanen yapılan 8 bin 77 liralık ilave ödeme maaş hesaplarına daha sonra yatırılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25 zamlı maaşlarını normal zamanında alacak. Memur emeklileri temmuz maaşlarını almış oldukları için maaş farkları daha sonra hesaba yatacak.

Kaynak:HAZAL ATEŞ/SABAH