Özellikle asgari ücret kadar olan kazançların vergi dışı bırakılmasıyla birlikte, ücretlerden alınan vergilerde de indirim yapılması planlanıyor.
Çalışanların %20 vergi dilimine girmesi önlenecek
Sabah gazetesinin haberine göre, ücretlerin Gelir Vergisi Kanunu'ndaki 2. dilime girmesi önlenerek, böylece ücretlerin vergi dilimi değişikliği nedeniyle yıl içinde düşmesi engellenecek. Ayrıca, vergi diliminin yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülmesi de düşünülen seçenekler arasında yer alıyor.
Memur maaşı artık düşmeyecek
Bu düzenlemelerle birlikte memurların alacakları ücretlerde önemli bir artış ve ek gelir sağlanması hedefleniyor. Vergi dilimi değişikliği nedeniyle yıl içinde düşen ücretlerin önüne geçilmesi, memurların maddi açıdan daha güvende hissetmelerine katkı sağlaması bekleniyor.
YÜZDE 15'E SABİTLENECEK
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işbirliğiyle gerçekleştirilecek çalışmalar, ücretlerin belirlenmesinde ekonomik dengelerin ve işgücü verimliliğindeki gelişmelerin göz önünde bulundurulmasını sağlayacak mekanizmaların geliştirilmesini hedeflemektedir.
İşgücü Piyasası Reformu kapsamında, ücretlerin düşmesine neden olan Gelir Vergisi Kanunu'ndaki 2. dilime girilmesinin önüne geçilecek. Toplu sözleşme sürecinin en önemli başlıklarından biri olarak, "gelir vergisi diliminin yüzde 15'e sabitlenmesi" de göze çarpmaktadır.
Sabah gazetesinin aktardığına göre, bu reformla gelir eşitsizliğine yol açan uygulamalara son verilecek ve vergi, sübvansiyonlar ve miras hukuku gözden geçirilecektir. Şirketlere ve girişimcilere yönelik muafiyet ve teşvikler, alt gelir gruplarına yönelik sosyal yardımlar yeniden yapılandırılacak.
Yeni dönemde işgücü piyasaları, güvenceli esneklik temelinde tasarlanacak. İş akdi tesis etme mekanizmaları, şirketlerin farklı ihtiyaçlarına uygun olarak farklılaştırılacak ve süreli iş akitleri kolaylaştırılacak.