Antalya'da düzenlenen '8. Ulusal Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Bilen, robotların hekim ile hasta arasındaki bağı tehdit ettiğini belirtti. Teknolojinin hastaların sağlığına ulaşmadaki önemine dikkat çeken Bilen, artık hekimlerin yerine robotların tercih edildiğini vurguladı ve bu durumun hekimlik mesleğini etkilediğine işaret etti. Bilen, robotların gelecekte yapay zeka ile ameliyat yapabileceğini ve bu durumun hekimlerin hastalarla olan ilişkisini azaltabileceğini ifade etti.
Prostat kanseri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, her erkeğin hayatında bir dönem prostat kanserine yakalanabileceğini ancak bunun ölümle sonuçlanmayabileceğini belirtti. Erken teşhisin önemine vurgu yaparak, aile öyküsü bulunan bireylerin özellikle erken dönemde kontrollerini yaptırmaları gerektiğini dile getirdi. Erken teşhisin tedavi sürecini önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan Bilen, toplumda kontrol ve tedavi konusunda utanılacak bir durum olmadığını da vurguladı.
'Türkiye, Sağlık Alanında Önemli Bir Rol Oynuyor'
Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, Türkiye'nin sağlık alanında önemli bir merkez haline geldiğine dikkat çekti. Tanı ve tedavi konusundaki gelişmelerin ülke genelinde arttığını belirten Bilen, Türkiye'nin hem yerli hem de yabancı hastalara erken tanı ve tedavi imkanı sunduğunu ifade etti. Son 20 yılda robotların sağlık alanında önemli bir yer edindiğine değinen Bilen, bu teknolojinin sağlık çalışanlarının işlerini kolaylaştırdığını ve tedavi başarısını artırdığını dile getirdi.
'Hekimlik Sanatından Uzaklaşma Tehlikesi'
Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, teknolojinin gelişmesiyle birlikte hekim-hasta ilişkisinin de değiştiğine dikkat çekti. Hasta-güveninin teknolojiye kaymasının, hekimlerin mesleklerini icra etme biçimini etkilediğini belirten Bilen, robotların hastaların tercihi haline geldiğini söyledi. Prof. Dr. Bilen, 'Gelişen teknoloji hayatımızı çok kolaylaştırdı. Telefonların insanların arasına girmesiyle bu tür sağlık teknolojileri de doktor ve hasta arasına girmeye başladı.
Pazarlama teknikleri de hastaları daha ön plana çıkarıyor. Hastalar sağlıklarına kavuşmanın yolunun doktorlar değil de teknoloji ürünleri olduğunu düşünüyorlar. Hekim hasta ilişkisi göz göze gelme, temas, birbirini anlama, dinleme ve bir duygusal bağ kurma ilişkisidir. Bu bağın sonucunda hekim hastasıyla bir yola çıkar, birlikte üzülür ve birlikte karar verirler. Bu bir yaşam mücadelesidir. Hastaların güveninin teknolojiye kayması, hekimlerin pazarlamada teknolojiyi ön plana çıkarmaları hasta ile hekimi birbirinden uzaklaştırıyor. Hasta geldiğinde hekim istemiyor, robot istiyor. Hekim hasta ile konuştuğunda komplikasyonları robota bağlıyor.
Hekim vicdanı sorumluluklarından kurtuluyor. Bu hekimlik sanatından uzaklaşmaktır. Bugün robotları kullanan biziz ama önümüzdeki 10 yılın içerisinde görüyoruz ki robotlar biriktirdikleri bilgiler sayesinde suni zeka ile ameliyat yapmaya başlayacak. O zaman biz hastalardan daha da uzaklaşacağız.' dedi.