Son olarak, 17 Ağustos'ta gerçekleşen görüşmede kamu işvereni tarafından önerilen zam oranları BBC Türkçe'nin haberine göre şu şekilde: 2024 için yüzde 15+10, 2025 için ise yüzde 6+5. Ancak, Memur-Sen sendikasının talepleri farklıydı. Sendika, 2024 için dört çeyrekte sırasıyla yüzde 35+10+15+10 zam yapılmasını istedi. 2025 talebi ise yüzde 25+15 olarak belirlendi. Sendikanın talepleri, hükümetin tekliflerinin yaklaşık üç katına denk geldi.

Kamu görevlileri ve sendikalar arasındaki bu farklılıkların ardından, gözler şimdi Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun geleceğe yönelik kararına çevrildi.

Daha önceki kararları

2012’den bu yana sendikalarla hükümet arasındaki görüşmelerden ikisi Hakem Kurulu’nda sonuçlandı. Kurul iki seferde de hükümetin zam teklifini neredeyse hiçbir değişiklik yapmadan kabul etti. 2012 yılında hükümetin yüzde 3.5+4’lük teklifinin kabul edilmemesi üzerine gidilen kurul, yüzde 4+4 zamma karar verdi. 2013 için ise hükümetin yüzde 3+3 teklifi kurulda kabul gördü. Hakem Kurulu’na gidilen ikinci dönem olan 2020-21’de de hükümetin yüzde 4+4 ve 3+3 teklifleri aynen kabul edildi.

Geçmiş yıllarda Hakem Kurulu’nun verdiği kararlar hükümetin teklifiyle genellikle örtüşse de bunların örtüştüğü bir diğer şey de Merkez Bankası’nın enflasyon tahminiydi. Bu arada, Kocaeli Üniversitesi’nde çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri üzerine çalışan Prof. Dr. Aziz Çelik de kurulun Merkez Bankası tahminine yaklaşmasını beklediğini söylerken, gelişmiş ülkelerde yalnızca üst düzey kamu görevlileri ve asker-hakim gibi belli meslek gruplarının grev yapmasının yasak olduğunu ve bu tür kurulların yalnızca bu meslek gruplarının maaş zamlarıyla ilgilendiğini hatırlatırken, Türkiye’de tüm memurlara grev yasağı olması nedeniyle bu kurulun hepsini etkilediğini, olması gerekenin grev yasağının kaldırılması olduğunu vurguluyor.

Kurulun yedisinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının, bazılarının bir gecede görevden alınabilecek bakan yardımcısı gibi kişiler olmasının bağımsızlığı azalttığını belirten Çelik, bu tür kurullarda işveren ve sendika tarafından uzlaşılan uzmanların olması gerektiğinin altını çiziyor.

 yeniasya