Sağlık sistemi ülkemizdeki birçok vatandaş için büyük bir sorun haline geldi. Randevu krizleri, ilaç eksiklikleri ve uzun teşhis süreleri gibi problemler sadece sağlık çalışanlarını değil, aynı zamanda vatandaşları da zor durumda bırakıyor.

Özellikle dar gelirli vatandaşlar ticarileşen sağlık sistemi nedeniyle birçok ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyorlar. Acil durumlarda hastanelere ulaşmak dahi büyük bir mücadele gerektirirken, bu engel aşıldığında bile sorunlar bitmiyor.

Ameliyat gibi ciddi operasyonlar gerektiği zaman devlet hastanelerinde malzeme ve cihaz eksikliği yaşanabiliyor. Bu noktada özel firmalar devreye giriyor ancak ücretsiz tedavi almak isteyen vatandaşlar binlerce lira harcamak zorunda kalabiliyorlar.

Sağlık sistemi her geçen gün daha da kötüye giderken, vatandaşlar tedavi olmak için cebinden büyük meblağlar çıkarmak zorunda kalıyorlar. Sağlıkta yapılan devrim vatandaşları ürkütücü boyutlara kadar etkilemiş durumda.

N. isimli bir hastanın yaşadıkları sağlık sisteminin geldiği boyutu gözler önüne serdi. Geçirdiği ev kazası sonucu kolu dirseğinden kırılan N. önce ambulansla İzmir Seferihisar Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Orada yetersizlikten dolayı müdahale edilemeyince sevki için Urla Devlet Hastanesi'nden ambulans talep edildi. Urla'dan ambulans gönderilemeyince hastanın yakını, bir taksi ile hastayı Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne götürdü. Burada acil servisten girişi yapılan hastanın ameliyat olması gerektiği belirtilerek yatışı yapıldı. Hasta ameliyathaneye götürüldüğünde, ameliyatı yapacak doktorlardan biri olan ortopedi cerrahı, parçalı kırık olduğu için hastanın kolunda bazı malzemeler kullanmaları gerektiğini ve bunların bazılarını SGK'nın karşılamadığını hasta yakınına iletti.

KDV'Lİ-KDV'SİZ ÖDEME

Malzeme kullanımı için hasta yakınının onayının alındığı bu süreçte malzemelerin karşılandığı firma yetkilisi de ameliyatta bulunabiliyor. Ameliyat sonrasında ödeme, fatura talebine göre KDV'li veya KDV'siz fiyat öneren firma yetkilisine yapılıyor. Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, maalesef sürecin böyle işlediğini belirtirken, ticarileşen sağlık sisteminin geldiği boyuta dikkat çekiyor.

‘Fatura istiyorsanız yüzde 18 KDV eklenir'

Bazı operasyonlarda malzeme tedarikini sağlayan medikal firma yetkilileri, ameliyata girebiliyor ve gerekli malzemeleri o anda cerrahlara temin ediyor. Ameliyat bittiğindeyse kullanılan malzemeler ve fiyatlarıyla ilgili hasta yakınına bilgi veren firma yetkilileri, ödemeye ilişkin bilgilendirme yapıyor. N. isimli hastanın yakınına nakit ya da EFT ile ödeme yapılabildiğini aktaran firma yetkilisi, kendisinden fatura talep edildiğinde ise “O zaman verdiğimiz fiyata yüzde 18 KDV eklenir” diye yanıt veriyor. Sağlığa ulaşmanın zorlaştığı bugünlerde, hastanelerde adeta pazarlık yapılıyor.

Sağlıkta ‘ticari' dönüşüm

İktidarın politikalarının sağlık sistemini bu hale getirdiğine işaret eden Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, sürecin ‘maalesef' bu şekilde işlediğini kaydetti. Sağlıkçıların, malzeme tedarikinde sorun olduğu için tedavi sürecini kendi çabalarıyla ilerlettiğini belirten Uğur, “Sağlıkta dönüşüm dediklerinin sonucu işte bu oldu. Maalesef hastalar ve hasta yakınları, devlet hastanelerinde özel firmalarla muhatap olmak zorunda kalıyor” diye konuştu. Sağlığın ticarileştiğini vurgulayan Dr. Uğur, “Hep söylüyoruz; sağlığın eşit ve ulaşabilir olması gerekiyor” ifadelerini kullandı