Ak Parti’de Değişim 30 Nisan’da mı Başlayacak? Ak Parti’de Değişim 30 Nisan’da mı Başlayacak?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, akaryakıt istasyonlarında araçların plaka bilgilerini otomatik olarak sisteme aktarılması için kullanılacak.

1 Ocak 2025’te başlıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura uygulamalarının ve vergi kayıplarının önüne geçmek amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasını 1 Ocak 2025'te başlatıyor. Bu sistem, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin otomatik olarak sisteme aktarılmasını sağlayacak.

Vergi kayıpları önlenecek

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, vergi kayıplarını engellemek amacıyla 1 Ocak 2025'te zorunlu hale gelecek olan 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi. Ekonomim'de yer alan habere göre, UTTS, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin manuel olarak girilmesini önleyecek ve plakaların otomatik olarak sisteme aktarılmasını sağlayacak.

8 milyon araç incelemede

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, UTTS'nin kurulumu ve işletmesinden sorumlu olacak. Şu anda Türkiye'de trafiğe kayıtlı olan 29 milyon aracın yaklaşık 8 milyonu, akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet veriyor.

5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile, bu araç gruplarının UTTS'ye dahil olması zorunlu hale getirildi. Aksi takdirde, 1 Ocak 2025'ten itibaren bu araçların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları açısından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi beyannamelerinde gider olarak gösterilemeyecek. Sistemin kurulum ve işletme esasları ile yetkili firma işlemleri ve UTTS kullanılarak yapılan akaryakıt satışlarında belge düzeni, 5 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan tebliğ ile belirlendi.