MEMURLAR TOPLANTIDAN ÇIKACAK KARARI BEKLİYOR

Hükümetin önerdiği son teklif, enflasyon farkıyla birleşerek yüzde 44'lük bir zam oranını içeriyor. Ancak Memur-Sen, en düşük memur maaşının 30 bin TL'nin altına düşmemesi gerektiğini vurgulayarak direniyor.

Yaklaşık 4 milyon aktif memur ve 2,5 milyon memur emeklisini yakından ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri artık sona yaklaştı. Hükümet yetkilileri ve memur temsilcileri arasındaki müzakereler sonuçsuz kalınca, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girdi. Kurul, yarın gerçekleştireceği 5. ve son toplantıyla bu önemli kararı netleştirecek.

Kurulun alacağı karar, nihai nitelik taşıyacak ve bu karara karşı herhangi bir itirazda bulunulamayacak.

BAKAN IŞIKHAN: TAKDİR HAKEM HEYETİ'NİNDİR

Memur ve memur emeklileri, merakla beklenen zam oranının netleşmesini beklerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan önemli bir açıklama geldi. Bakan Işıkhan, dün yaptığı açıklamada, "Yarın süreci sonuçlandıracağız. Takdir Hakem Heyeti'nindir. Kamu görevlilerini ve memurları enflasyona ezdirmeyeceğiz." ifadeleriyle memur zammının enflasyonun etkisine maruz bırakılmayacağının altını çizdi.

Kulislerde dolaşan bilgilere göre, emekli maaşlarında yapılacak iyileştirmede memur zammının belirleyici bir faktör olacağı konuşuluyor. Memur zammındaki enflasyon oranı da son derece önem taşıyor. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun alacağı kararın ardından, ocak ayında enflasyon farkı da hesaba katılarak zam oranları hesaplanacak.

Hükümetin önerdiği yüzde 15'lik zam teklifine enflasyon farkının eklenmesiyle, bu oranın yüzde 40'lara kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Enflasyon beklentileri göz önüne alındığında, memur maaş zammının en kötü ihtimalle Ocak 2024'te yüzde 44,42 seviyesine ulaşması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'ın açıklamaları da bu oranı destekler nitelikte.

Bakan Işıkhan, hükümetin son teklifini paylaşırken, "2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10, 2025'in ilk altı ayı için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Bu şekilde 2024 Ocak ayında yüzde 43'ü bulan bir artış öngörülmektedir. 2024'ün ikinci yarısında ise kümülatif artış yüzde 57'yi aşmaktadır." şeklinde konuşmuştu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN TL'YE YÜKSELECEK

Emeklilerin maaşlarında yapılacak düzenleme için memur zammının referans alınması gündemde. Kulislerde taban maaş üzerinden yüzde 45 zam yapılacağı ve en düşük emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılacağı konuşuluyor.

YÜZDE 45'LİK ZAMMA GÖRE YENİ MAAŞLAR

Yüzde 45'lik zammın gerçekleşmesi ve en düşük maaşın 10 bin lira olması durumunda, emeklilerin zamlı maaşları şöyle olacak:

Kök maaşı 6 bin ile 6.750 TL arasında olanlar: 10 bin TL alacak

Kök maaş : 7 bin TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 10.150 TL

Kök maaş: 7.500 TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 10.875 TL

Kök maaş: 8 bin TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 11.600 TL

Kök maaş: 8.500 TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 12.325 TL

Kök maaş: 9 bin TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 13.050 TL

Kök maaş: 9.500 TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 13.775 TL

Kök maaş: 10 bin TL / Yüzde 45 zamlı maaş: 14.500 TL

MEMURLAR NE İSTİYOR?

Ağustos ayında tamamlanması gereken zam pazarlığında memurun talebi önümüzdeki yıl için yüzde 70 olurken, 2025 içinse yüzde 40 zam olarak açıklandı. Ayrıca aylık 7 bin 650 lira kira yardımı da talep ediliyor.

"EN DÜŞÜK MAAŞ 30 BİN TL'NİN ALTINDA OLMAMALI"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, pazarlık süreci başlamadan katıldığı bir programda, "Bugün memurda 30 binin altına alan bir adamın hayatta kalma şansı yok. 30 binin altında olmaması gerekir. Kiraların bu kadar arttığı yerde. Memur nasıl ayakta kalabilecek? Bu ücretlerle bu saatten sonra ev ve araba alma şansı yok. 30 binin altında olmaması gerekir üstünde olması gerekir." demişti.

milliyet