Kurul, aynı zamanda operasyonel çerçevede değişikliğe giderek gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarını, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına göre -/+ 150 baz puanlık bir marjla belirleme kararı aldı.
Enflasyon Verilerinde Düşüş Sinyalleri
Merkez Bankası’nın açıklamasında, kasım ayında enflasyonun ana eğiliminde yatay bir seyir izlendiği, aralık ayında ise belirgin bir düşüş eğilimine girildiği belirtildi. Yurt içi talebin yavaşlamasının, enflasyondaki düşüşe destek sağladığı ifade edilirken, temel mal enflasyonunun düşük seyrini sürdürdüğü, hizmet enflasyonunda ise iyileşmenin gözlemlendiği vurgulandı. İşlenmemiş gıda enflasyonunun aralık ayında ılımlı bir seviyeye geldiği belirtilirken, dezenflasyon süreci açısından risklerin devam ettiği de eklendi.
"Sıkı Para Politikası Duruşu Sürecek"
Merkez Bankası, kararlı bir para politikası duruşuyla yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağlamayı hedeflediğini açıkladı. Maliye politikasıyla uyumun da dezenflasyon sürecine önemli katkı sağlayacağı vurgulandı. Para politikasındaki sıkı duruşun, aylık enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana kadar devam edeceği ifade edildi.
"Enflasyon ve Piyasa Gelişmeleri Yakından Takip Edilecek"
Açıklamada, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülmeyen gelişmeler olması durumunda makroihtiyati adımlar atılacağı ve parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği ifade edildi. Ayrıca, likidite koşullarının yakından izlendiği ve gerekirse sterilizasyon araçlarının etkili şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtildi.
"Hedef Yüzde 5 Enflasyon"
Kurul, politika kararlarını, orta vadede yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşmak için parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceğini vurguladı. Enflasyon göstergelerinin yakından takip edileceğini ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağını açıkladı. Kurul ayrıca, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını duyurdu.