Merkez Bankası mart ayına ilişkin “aylık fiyat gelişmeleri” raporuyla enflasyonun yükseliş nedenlerini sıraladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayına ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Raporda, tüketici fiyatlarının mart ayında yüzde 3,16 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 1,43 puanlık bir artışla yüzde 68,50 olarak gerçekleştiği belirtildi. Gıda alt grubundaki enflasyonun gerilerken, temel mal ve hizmetlerde diğer gruplara kıyasla daha belirgin bir artış yaşandığı vurgulandı.

Özellikle hizmet, gıda ve temel malların fiyatlarında aylık artışların öne çıktığı ifade edildi. Ücret etkisinin ve geriye doğru endeksleme davranışının belirgin olduğu hizmet grubunda fiyat artışının bir miktar yavaşladığı, ancak kira, eğitim ve haberleşme kalemlerinde görece yüksek bir seyir izlendiği bildirildi.

Gıda fiyatlarındaki aylık artışın kırmızı et öncülüğünde işlenmemiş gıda fiyatlarını etkilerken, işlenmiş gıda grubunda zayıflama olduğu kaydedildi. Temel mal grubundaki fiyat artışının güçlendiği ve dayanıklı malların öne çıktığı belirtilirken, bu artışta döviz kuru etkisinin hissedildiği ve iç talep koşullarının dirençli seyri ile maliyet artışlarının fiyatlara geçişini kolaylaştırdığı vurgulandı.

Enerji aylık enflasyonunun akaryakıt fiyatlarına paralel olarak önceki aylara kıyasla daha ılımlı bir seyir izlediği ifade edildi. Üretici enflasyonunun geçen aya göre yavaşlasa da yüksek seyrettiği ve ana sanayi gruplarına göre enerji dışı gruplarda nispeten yüksek artışların sürdüğü belirtildi.

Bununla birlikte, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranlarının devam eden zayıflama eğilimine rağmen Enflasyon Raporu öngörülerinin üzerinde kaldığı ve göstergelerin yıllık enflasyonlarında artış olduğu ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayına ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı. Raporda, gıda fiyatları ile asgari ücret gelişmelerinin etkilediği lokanta-otel alt grubunda aylık artış oranının önceki aya göre yavaşladığı belirtildi.

Ulaştırma hizmetleri fiyatının, karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı ve havayolu ile yolcu taşımacılığı fiyatlarındaki düşüşler neticesinde aylık bazda sınırlı oranda gerilediği ifade edildi. Temel mal grubu yıllık enflasyonunun 2,46 puanlık artışla yüzde 56,46 olarak gerçekleştiği bildirildi. Mart ayında tüm alt gruplarda yıllık enflasyonun arttığı, dayanıklı mal (altın hariç) fiyatlarının yüzde 3,04 oranında arttığı ve alt grup yıllık enflasyonunun 2,13 puan artışla yüzde 61,11 olduğu belirtildi.

Dayanıklı mal grubunda mobilya sektörü fiyat artışlarının öne çıktığı ve bunu elektrikli ve elektriksiz ev aletleri ile otomobil kaleminin izlediği vurgulandı. Diğer temel mallar alt grubunda fiyatların yüzde 2,72 oranında yükseldiği ve yıllık enflasyonun 0,30 puan artışla yüzde 55,25 seviyesine ulaştığı kaydedildi. Alt grup aylık enflasyonunda kişisel bakım ürünleri ile konutun bakım ve onarımının ön plana çıktığı ifade edildi.

TUS ve DUS Eğitim Yönetmeliğinde Değişikliğe Gidildi! Asistanlar Tepki Gösteriyor TUS ve DUS Eğitim Yönetmeliğinde Değişikliğe Gidildi! Asistanlar Tepki Gösteriyor

Mart ayında giyim ve ayakkabı fiyatlarının bir önceki yılın aynı dönemindeki düşüşün aksine aylık yüzde 2,61 oranında arttığı ve alt grup yıllık enflasyonunun 6,73 puanlık artışla yüzde 49,12'ye yükseldiği aktarıldı. Enerji fiyatlarının mart ayında yüzde 1,39 oranında yükseldiği ve grup yıllık enflasyonunun 1,37 puan artarak yüzde 37,32 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının mart ayında yüzde 3,40 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 0,71 puan düşerek yüzde 70,41 seviyesine gerilediği ifade edildi.

İşlenmemiş gıdada yıllık enflasyonun yüzde 84,14, işlenmiş gıdada ise yüzde 58,97 olduğu bildirildi. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, bir önceki ay sebze fiyatlarının arttığı ancak bu ay ılımlı seyrettiği kaydedildi. Diğer işlenmemiş gıda grubunda kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artışın belirleyici olduğu vurgulandı.

İşlenmiş gıda grubu aylık enflasyonunun yüzde 1,39 olduğu ve kırmızı et fiyatlarının etkisiyle işlenmiş et ürünlerinde yüksek artışların devam ettiği belirtildi. Yurt içi üretici fiyatlarının mart ayında yüzde 3,29 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 4,18 puan yükselerek yüzde 51,47 olduğu ifade edildi.

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, enerji alt grubunda fiyatların ılımlı seyrettiği, enerji dışındaki gruplarda ise aylık yüzde 3,4-4,3 bandında artışlar gösterdiği kaydedildi. Aylık fiyat gelişmelerinin sektörler bazında incelendiğinde, fiyat artışlarının genel bir eğilim gösterdiği ve özellikle metal cevherleri, diğer mamul eşyalar, basım ve kayıt hizmetleri, tekstil, gıda, kauçuk ve plastik ürünleri ile motorlu kara taşıtlarının öne çıktığı belirtildi.