28 Mayıs'ta gerçekleşecek ikinci tur seçimleri sonrasında Meclis'e önemli yasalar sunulacak. Yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle birlikte milyonlarca vatandaşın gelirinde ciddi bir artış bekleniyor. Maaşlar haziran ve temmuz aylarında yükselecek. Detaylar ise şöyle... A Haber'in haberine göre, AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan yeni düzenlemelerle Temmuz ve Ağustos aylarında ardı ardına maaş artışları gerçekleştirilecek. Yasal düzenlemelerle birlikte milyonlarca vatandaşa yeni haklar sunulurken tüm ücretlerde de artış yaşanacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNE ÜÇLÜ ARTIŞ

Seçimlerden önce gündeme gelen ve 7.500 TL'nin üzerinde maaş alanlar için gerçekleşecek seyyanen artış için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Burada 7.500-10.000 TL arasında maaş alanlardan başlamak üzere 10.000-15.000 TL arası, 15.000-20.000 TL arası ve 20.000 TL'nin üzerinde maaş alanlar olmak üzere değişik kesimlere farklı artışlar yapılacak.

Bu seyyanen artışın ardından SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz ayında enflasyon artışı gelecek. Yine Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı refah payı artışı da enflasyon artışına eklenecek. Bunun için de bir yasal düzenleme yapılacak. Böylece emeklilerin maaşında üçlü bir artış gerçekleşmiş olacak. 4 aylık enflasyon yüzde 15.22 olarak hesaplanmıştı.

MEMURLAR VE MEMUR EMEKLİLERİNE SEYYANEN ZAM

Başkan Recep Tayyip Erdoğan seçimlerden önce memur maaşlarında en düşük rakamın 22 bin liraya çıkartılacağını söylemişti. Bu durumda memurlara ve memur emeklilerine aynen SSK ve Bağ- Kur emeklilerinde olduğu gibi öncelikli bir seyyanen artış yapılması bekleniyor. Bu seyyanen artışında taban maaştan başlamak üzere kademeli olarak gerçekleşmesi gündeme gelecek. Böylece öncelikli olarak maaşlar belli bir seviyeye getirilecek.>

Ardından temmuz ayında toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 6 ve enflasyon farkı maaşlara eklenecek. Bunun üzerine yine refah payı eklenerek memurların ve memur emeklilerinin yeni maaşları hesaplanacak. Ardından Ağustos ayında 5 milyon kamu çalışanı ve 3 milyona yakın memur emeklisi için toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. Burada kamu işçilerine yapılan yüzde 45 oranındaki artışın referans olması bekleniyor. Toplu sözleşmelerde memurlar ve memur emeklileri için 2024 ve 2025 yıllarına ait mali ve sosyal haklar belirlenecek.

ASGARİ ÜCRET ÇİFT HANE OLACAK

Emekli ve memurların dışında çalışanlar açısından da yeni ücretler Haziran ayında belirlenecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden toplanması bekleniyor. Burada da enflasyon rakamları öne çıkacak. 6 aylık enflasyon ve refah payı ile birlikte asgari ücrete yüzde 30-40 arasında bir artış yapılması gündemde. Bu durumda bugün 8.506 TL olan net asgari ücretin 11 bin liraya yaklaşması mümkün olacak. Kamu işçilerine yapılan yüzde 45 oranındaki zam dikkate alınırsa bu kez asgari ücret 12 bin lirayı geçecek.

EYT'LİYE REFAH PAYI EKLENECEK

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri için yapılacak tüm artışlardan EYT kapsamında emekli olanlar da yararlanacak. Mart ayından itibaren Haziran'a kadar başvuran tüm EYT'lilerin Temmuz maaşlarına enflasyon artışı ve refah payı eklenecek.

Temmuz'dan sonra başvuranlar açısından ise hesaplamalarda enflasyon rakamları dikkate alınacak. O yüzden direkt maaşına zam alacak olanlar Haziran ayına kadar başvuran EYT'liler olacak.

DUL YETİM MAAŞLARI

Emeklilere yapılacak artışlardan vefat eden sigortalıların yakınları da yararlanacak. Emekli maaşlarına gelecek enflasyon artışları ve refah payı zamları dul yetim maaşlarına da aynı oranda yansıtılacak. Böylece Temmuz ayında tüm dul ve yetim maaşları artacak. Emeklilere yapılacak seyyanen artışlar da dul yetim maaşlarına hisse oranında yansıtılıyor. Taban maaş artışlarında da hisse oranına göre rakamlar belirleniyor.

Editör: Serap