Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu, bizim için yeni bir konu ve daha önce hiç uygulanmamış bir yöntem. Hatları tamamen netleştirdikten sonra uygulama, verimliliğiyle dikkat çekecektir" şeklinde konuştu. Mali Müşavir Kurtuluş, memurlara yönelik kira katkısıyla ilgili gelecek olan uygulamanın ayrıntılarını vurguladı.

‘BÜYÜKŞEHİRLERDE DAHA YÜKSEK, KÜÇÜK ŞEHİRLERDE DÜŞÜK OLACAK’

Ana hatları ile Sayın Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından anladığımız kadarıyla memurlara il ve ilçe bazında ayrı ayrı kira yardım olacak. Büyükşehirlerde kira yardımı daha yüksek, küçük şehirlerde ve taşralarda daha düşük yardım olacak.

‘MEMURLAR İÇİN AVANTAJLI OLACAK’

Umarın 22 bin TL taban aylık sonrası bu da uygulamaya geçerse memurlar için avantajlı olacaktır. Son dönemde memurlar büyükşehirlerde çalışmak istemiyorlar, kiraların artışı, harcamaların yüksek olmasından dolayı memurlar büyükşehirleri tercih etmiyorlardı bu uygulama ile bunun önüne geçilecek.

‘BAĞCILAR VE BEŞİKTAŞ’TA KİRA FİYATLARINDA FARK BÜYÜK’

İl bazının yanı sıra ilçe bazında da ayrı bir ücret belirlenmesi hayatın olağan akışına uygun. İstanbul’da Bağcılar ile Beşiktaş arasında kira fiyatları büyük farklılık arz etmektedir. Bu atılan adımı da son derece olumlu buluyor ve destekliyoruz.

KİRA YARDIMI NASIL OLACAK?

Kira yardımı belli bir oran üzerinden değil tamamen il bazında her il ve her ilçenin kendine göre belli bir rayici üzerinden kira bedeli belirlenecek. Bunun üzerinden kira yardımı yapılacağını düşünüyorum.”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram ise şu ifadeleri kullandı: “Sayın Cumhurbaşkanı son yaptığı açıklamada en düşük memur maaşının 22 bin TL seviyesinde olacağını belirtti. Bununla beraber yapılan zam yüzde 45’lik bir artışa tekabül ediyor.

Daha önce yapılan artışlarla birlikte kısmi olarak yapılan zamların enflasyon karşısında eridiğini gördük. Devletimiz tabi ki bunun önlemini alacaktır. Ancak daha önceden söylemiş olduğumuz gibi özellikle memurlara, büyükşehirlerde çalışması için ekstra kira yardımı ve diğer ödeneklerin yapılması gerekmektedir.

Böylece memurların enflasyon karşısında ezdirilmemesi ile birlikte enflasyon karşısında koruma altına alması da sağlanıyor. Bu husus yapılırken kira artışlarının da dengelenmesi için bazı müdahalelerin yapılması elzemdir.

‘İL, İLÇE BAZINDA KİRALAR RAYİÇ DEĞER OLARAK BELİRLENECEK’

Sayın Cumhurbaşkanı konut kiralarındaki fahiş fiyat artışlarına karşı önlem alınacağını söyledi. Bizim de beklentimiz yüzde 25’lik kira artış oranının aynen devam ettirilmesi yönünde ve il, ilçe bazında kiraların rayiç değer olarak belirlenmesidir.

Devletimiz tam da bu noktada büyükşehirlerde çalışan memurların enflasyon karşısında ezdirilmemesi ve fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalmaması adına bir kira yardımı uygulamasını yürürlüğe sokacak.

Enflasyonun ilerleyen süreçte aşağı yönlü gevşemesi ile birlikte ücretler üzerindeki enflasyon baskısı da azalacak, kira yardımı ile birlikte memurlarımız büyükşehirlerde görevlerini ifa edebileceklerdir.

KİRA YARDIMI NASIL OLACAK?

Yapılacak olan kira yardımı memurların derece ve kademesine göre değişiklikler yapılarak düzenlenebilecektir. Yani bir müdür ile bir veri hazırlama kontrol memuru aynı kira yardımını almayacaktır. Ama halihazırdaki kiralarının en az yüzde 20’si düzeyinde bir kira yardımı yapılabilecektir.

İŞTE ÖRNEK ÖDEME PLANI

Her ilçedeki kira belirlemeleri yapıldığında oradaki kiraların yüzde 10-20'si gibi bir tutar kira yardımı olarak memurlara verilebilir. Örnek vermek gerekirse 10 bin TL tutarında kiralık bir daire için 2 bin TL’lik devlet katkısı düşünülebilir.”

milliyet