Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte zam senaryoları şekillenmeye başladı.

Enflasyon Verileri ve Zam Senaryoları

TÜİK’in Mayıs ayı enflasyon rakamlarını duyurmasının ardından SSK, Bağkur ve memur emeklileri ile memurlar zam hesaplarını yapmaya başladı.

SGK Baş Uzmanı İsa Karakaş, TGRT Haber yayınında refah payı ve zam senaryolarına ilişkin kulis bilgilerini paylaştı. Karakaş, memurlar için üç farklı zam senaryosunu anlattı.

Motorin Fiyatlarında İndirim Müjdesi! Motorin Fiyatlarında İndirim Müjdesi!

Karakaş’ın Açıklamaları

Karakaş, canlı yayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Seyyanen zam verilmeden ve refah payı eklenmeden memurlara yapılacak olan zam bugün itibariyle yüzde 17,57’dir. Eğer memur olarak çalışıyorsanız, maaşınızı yüzde 17,57 ile çarptığınızda alacağınız zamlı maaşı görebilirsiniz, refah payı hariç.”

Üç Senaryo

1. Senaryo: Refah Payı ve Seyyanen Zam Olmazsa

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tutumu göz önünde bulundurulduğunda, refah payı ya da seyyanen zam verilmemesi durumunda, en düşük memur emeklisi maaşı sadece enflasyon ve toplu sözleşme zammıyla 17.715 TL olmasını bekliyoruz.

2. Senaryo: Eşitleme Yapılırsa

Hükümet, Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan eşitleme gibi memur emeklilerine de eşitleme yaparsa, en düşük memur emeklisinin maaşı 18.535 TL’ye varacak.

3. Senaryo: Seyyanen Zam ve Alacaklar

Memurlar ve memur emeklileri, devletin Temmuz 2023’ten Haziran 2024’e kadar 120.792 TL alacağı olduğunu ve devletin bu borcunu ödemesi gerektiğini belirtiyorlar. Bu durumda seyyanen zamdan kaynaklanan bir rakam eklenmesi söz konusu olacak.

Haziran enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte Temmuz ayında memurların ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam netleşecek. Ekonomistlerin 6 aylık enflasyon beklentisi de göz önüne alındığında, memurların ve emeklilerin zam beklentileri daha da netleşecek. Hükümetin refah payı ekleyip eklemeyeceği ise merakla bekleniyor.