Son gelişmelere göre, Milliyet'in haberine göre, dün itibarıyla başlayan müzakere aşamasında, genel talepler ve komisyon raporları titizlikle masaya yatırıldı. Hafta sonuna kadar devam edecek olan müzakerelerin tamamlanmasının ardından, hükümetin zam teklifinin daha net bir şekil alması bekleniyor.

Hükümetin memur ve memur emeklilerine yönelik zam teklifi ile 3 aylık dönemlerle gerçekleştirilecek maaş artışı talebinin netleşmesi için beklenen tarih 14 Ağustos Pazartesi olarak öne çıkıyor.

Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında, Memur-Sen'in müzakere sürecindeki rolü büyük bir dikkatle izleniyor. Memur-Sen, resmi enflasyon hedeflemesi yerine piyasaya uygun bir zam teklifi sunulmasını önererek piyasadaki gerçek fiyat artışlarını vurguluyor. Aynı zamanda en düşük memur maaşlarının, bekar çalışanların da etkilenmeyeceği bir şekilde düzenlenmesini savunuyor. Bu çerçevede, 22 bin lira yerine 30 bin liralık bir taban ücret talebini gündeme getiriyor.

Memur-Sen'in talepleri neler?

Kamu çalışanlarını temsil eden Memur-Sen, toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyon olarak aktif rol alıyor. Memur-Sen, zam talebini 3 aylık periyotlarla sunuyor. 2024 yılı için önerilen zam oranları, birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15 ve dördüncü üç ayda yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 70'i buluyor. 2025 yılı içinse altışar aylık dönemler itibarıyla yüzde 25 ve yüzde 15 şeklinde önerilen toplam zam oranı yüzde 40 olarak belirlenmiş durumda.

Ayrıca, Memur-Sen, memurlar için aylık 7 bin 650 TL kira yardımı talep ediyor. Gelir vergisinin yüzde 15'e sabitlenmesi de sendikanın öne çıkardığı taleplerden biri. Emekli memurları da içine alan geniş bir kapsamda düşünülen 8 bin 77 TL seyyanen zammın uygulanması da yine Memur-Sen'in talepleri arasında bulunuyor. Toplu sözleşme görüşmelerinin geleceği ve kamudaki çalışanların beklentileri, bu taleplerin karşılıklı görüşmelerde nasıl şekilleneceği ile şekillenecek gibi görünüyor.