2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin merkezinde, memur ve memur emeklilerinin mali durumu yer alıyor. Bugün gerçekleştirilen toplantıda, hükümet tarafından memur ve memur emeklilerine yönelik ikinci zam teklifi sunuldu. Hükümetin teklifi, 2024 için yüzde 15+10, 2025 için ise yüzde 6+5 oranında zam içeriyor. Ancak, bu teklifin ilk aşamada kabul edilmediğini ve daha önce yapılan teklifin de memur tarafından reddedildiğini hatırlatmakta fayda var.

Ali Yalçın, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, sunulan zam teklifinin beklentileri karşılamadığını belirtti. Memur-Sen'in taleplerinin ve üyelerinin beklentilerinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Yalçın, hükümetin sunulan oranları kabul etmeyeceklerini ifade etti. Bu tepki, memur ve memur emeklileri arasında büyük bir merakla beklenen toplu sözleşme görüşmelerinin seyrini etkileyebilir.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin ikinci zam teklifini değerlendirerek şaşkınlığını ifade etti. Yalçın, yaptığı açıklamada, "Öncelikle hayretlerimi ifade ediyorum, beklentiler anlaşılmadı." sözlerine yer verdi.

Yalçın, konuya ilişkin görüşlerini paylaşırken, masanın daha sağlam temellerle hareket edilmesi gerektiğini belirtti. "Masaya doğru düzgün tekliflerle gelinmesini bekliyoruz." diyen Genel Başkan Ali Yalçın, şu sözleri kaydetti:

"Merkez Bankası'nın 2024 enflasyon beklentileri ortadayken tekliflerin 23'lerde, 25'lerde dolaşıyor olması anlaşılır değil. Bugün açıklanan ikinci teklifte sosyal haklarla ilgili ifadeler bulunması olumlu bir adım ancak masanın sürekli ve kesintisiz bir şekilde işlemesi önem taşıyor. Ciddi ve mantıklı tekliflerle masaya gelinmeli. Refah payının göz ardı edilmemesi gerekiyor. Biz masada refah payını talep ediyoruz ve maalesef bu konu masada hiç yer almıyor. Kiralarla ilgili herhangi bir ifade de bulunmuyor. Masanın etkin bir şekilde kullanılacağından emin olabilirsiniz. Tekliflerin tekrar gözden geçirilerek daha sağlam ve mantıklı bir şekilde sunulmasını bekliyoruz."

Üzerinde uzlaşılan talepler

Bugünkü toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, üzerinde uzlaşılan bazı maddeleri de sıraladı.

Buna göre anlaşılan konular şu şekilde:

- Memurlara hac izni,

- TOKİ konutlarında öncelik.

- Engelli memurlara kamu lojmanlarında kolaylık sağlanması istişare edilecek.

- 1. dereceye ulaşan tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi konusunda çalışma yapılacak.

- Disiplin cezaları için belirli şartlarda af için düzenleme yapılacak.

Memur-Sen ne talep etmişti?

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.