TÜİK'in açıklayacağı Mayıs ayı enflasyon rakamları, ekonomi ve çalışanlar için büyük önem taşıyor. Ekonomistler, enflasyonun yükseliş eğilimini sürdürmesini bekliyor. Mayıs ayında tüketici fiyatlarının artmasıyla birlikte, yıllık enflasyonun da yüksek seviyelerde seyretmesi bekleniyor.

Anketlere göre, ekonomistlerin Mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 0,07 olarak belirlendi. Beklentiler, en düşük yüzde eksi 1 ve en yüksek yüzde 2,4 aralığında yer alıyor. Bu durum, enflasyonun geçmiş aylara göre düşük seviyelerde seyrettiğini gösterse de yıllık enflasyonun yüzde 39.62’ye ineceği tahmin ediliyor.

Enflasyon oranının netleşmesiyle birlikte, çalışanların maaşlarındaki artışlar da şekillenmeye başlayacak. Memur, emekli ve asgari ücretli kesimler, enflasyonun yükselişine karşı korunmak ve satın alma güçlerini korumak adına zam talepleriyle ilgili beklentilerini paylaşıyor.

YÜZDE 15'LİK ZAM GARANTİLENMİŞ OLDU

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 aylık enflasyon farkına göre zam alacak. Nisan ayında açıklanan 4 aylık enflasyon verilerine göre, SSK ve Bağkur emeklilerinin zammı da yüzde 15.21’e ulaştı. Daha önce en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkarılması için düzenleme yapılmıştı.

Bu zam döneminde, 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan emeklilerinin aylıklarının da kademeli olarak yükseltilmesi için çalışma yapılması bekleniyor. Emekliler için bir diğer beklenti de enflasyon farklarının üzerine refah payı ilave edilmesi.

ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİLER NELER?

Son dönemde en çok konuşulan konuların başında ise asgari ücret zammı geliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram

Asıl buradaki parametremiz 500 dolar ve 6 aylık enflasyon, buna göre enflasyon rakamı çıkacak ve bununla beraber de en büyük referans değerimiz sayın cumhurbaşkanının kamu işçisine açıkladığı yüzde 45'lik zam. Eğer refah payı da eklenirse yüzde 45'lik bir artış olmasını bekliyoruz

dedi.

Bayram, masadan çıkacak oranların maaşlara yansımasını ise

Burada senaryolarımız var. Yüzde 25 olursa sadece enflasyon dikkate alınırsa 10 bin 634 TL. Yüzde 30 olursa 11 bin 59 TL. Yüzde 40 olursa refah payı eklenmiş bir şekilde 11 bin 910 lira. Kamu işçisine yapılan zam referans kabul edilip aynı oranda yapılırsa 12 binler seviyesinde olur ki benim tahminim yüzde 45'ler seviyesinde

şeklinde açıkladı.

PEKİ OLASI YÜZDE 45'LİK ZAMMIN İŞVERENE ETKİSİNİ AZALTMAK İÇİN HANGİ FORMÜLLER UYGULANABİLİR?

Bayram bu soruya da “500 dolar seviyesinde kabul edilmiş bir rakam ama işverene bir maliyeti var. Ücretler üzerinden tek tarife uygulanabilir. Yine aynı şekilde tarife güncellenebilir. Yeniden değerleme oranı arttırabilir. Yine burada ücretlerin beyandan verme durumu var bunun da yolu açılmalı” sözleriyle yanıt verdi.