Maliye'nin IBAN hesaplarına yönelik denetiminin ardından, vergi cezalarından kurtulmak isteyenler arasında bir ihbar furyası başladı.

Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Bugün Başlıyor Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Bugün Başlıyor

İBAN ihbarları başladı

İhbarlar sadece IBAN'la tahsilat yapanlarla sınırlı kalmıyor; IBAN hesaplarını başkalarına kiraya verenler ve hesaplarını yakınlarına kullandıranlar da ihbar ediliyor. Dahası, IBAN hesaplarını kiralayanlar, işletmeleri ve kişileri kiraladıkları için ihbar etmeye başladı.

Bakan duyurmuştu

Maliye'nin, kayıt dışılıkla mücadele çerçevesinde vergi kaybını önlemeye yönelik ilk hamlesi, IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili bir çalışma ve inceleme başlatıldığını duyurmuştu.

IBAN hesapları kiralanıyor

Maliye'nin IBAN üzerinden yapılan tahsilatları denetlemeye başlamasıyla birlikte, bu yöntemi kullanan işletmeler ve kişiler, vatandaşlar tarafından ihbar edilmeye başlandı. Yetkililer, IBAN konusunun son derece yaygınlaştığını, IBAN hesap kiralamanın neredeyse bir sektör haline geldiğine dikkat çekiyor.

IBAN hesapları çok yaygın

Maliye'nin IBAN üzerinden tahsilatları denetleme çalışmaları hakkında görüşlerini aldığımız YMM Abdullah Tolu, Maliye'nin bu çalışmasının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, banka hesaplarının zaman zaman Maliye tarafından denetlendiğini belirtti. Tolu, IBAN hesaplarının bu kadar yaygın ve yoğun bir şekilde denetlenmesinin ilk kez gerçekleştiğini ve yapılan ilk belirlemelere göre milyarlarca TL'nin IBAN hesaplarına havale veya EFT yapıldığını ifade etti.

Hazineye önemli bir kaynak geliyor

"Bu işlemlerin vergisel yönden sorgulanmasının son derece normal olduğunu ve yapılacak denetimlerle IBAN hesap kiralamanın ve IBAN hesaplarının yasalara aykırı kullanımlarının önlenebileceğini" belirten Tolu, bu denetimler sonucunda hazineye vergi ve vergi cezalarından oluşan önemli bir kaynak aktarımı olabileceğini söyledi.

Tolu'nun açıklamalarına göre, Maliye'nin yaygın ve yoğun denetim çalışmalarında, mal ve hizmet satış bedellerinin kredi kartlarından ziyade yoğun bir şekilde IBAN yoluyla tahsil edildiği belirlenmiş. IBAN'ların bir kısmının satış yapan işletmeler adına, bir kısmının ise bu işletmelerde çalışan kişiler ile işletme sahiplerinin eş, dost ve akrabaları adına kayıtlı olduğu tespit edilmiş. Ayrıca, bazı IBAN'ların başka şahıslardan kiralandığı da belirlenmiş. Maliye, IBAN hesaplarına odaklanarak, milyarlarca TL'yi bulunduğu iddia edilen vergi kaybını ve kaçağı belirlemeye çalışıyor.

IBAN ile Tahsilat Yapan İşletmeler Dikkat! Maliye İncelemesi Başlıyor

Son dönemde perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmelerden tutun da gece eğlence merkezlerine, lüks restaurantlardan güzellik merkezlerine kadar pek çok işletme, IBAN ile tahsilat yöntemini tercih etmekte. Ancak, işletme sahiplerinin birçoğu bu yöntemin Maliye tarafından takip edildiğinin farkında değil.

Bankalar, yaptıkları işlemleri Maliye ile paylaşmak zorunda. Dolayısıyla, IBAN yoluyla yapılan tahsilatlar Maliye'nin denetimine tabi. Maliye, bu yöntemle tahsilat yapan işletme sahiplerini tek tek inceleyerek, faturaların düzenlenip düzenlenmediğini sorgulayacak.

Eğer IBAN ile yapılan tahsilatlara dair fatura veya benzeri belge düzenlenmişse, bir sorun ortaya çıkmayacak. Ancak, belge düzenlenmemişse, bu işlemler kayıt dışı olarak kabul edilecek.

Ayrıca, işletme sahiplerine ve ilişkili kişilere ait IBAN'lar ile yapılan tahsilatlar da incelenecek. Yani, eş, çocuk, anne, baba gibi yakın akrabalar ile işletme çalışanlarının IBAN'larıyla yapılan işlemler Maliye'nin radarında.