Sabah Gazetesi'nden Merve Bilkay'ın haberine göre, Mayıs 2023 seçimlerinin ardından para politikasındaki normalleşme adımlarıyla birlikte Merkez Bankası'nın faiz artırımları, kredi maliyetlerini de yükseltti.

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 8.5'ten yüzde 50'ye çıkarmasının etkisiyle, Mayıs 2023'te yüzde 34.19 olan ihtiyaç kredisi faizleri bugün itibarıyla yüzde 86.15'e kadar yükseldi. Bununla birlikte, nakit ihtiyacı olanların yükselen faizlere rağmen ihtiyaç kredisine olan ilgisi devam ediyor. 

Faiz artırımlarının başladığı Haziran 2023'ten 29 Mart 2024'e kadar olan dönemde ihtiyaç kredileri yüzde 26 artarak 1 trilyon 86 milyar liraya ulaştı. Kredilere olan talep canlılığını korurken, kredi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ve kaçınılması gereken hatalarla ilgili olarak tüketicileri bilgilendirici bilgileri derledik. 

İşte kredi çekmek isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler...

Bankaları karşılaştırın

Kredi kullanmadan önce farklı bankaların sunduğu kredi tekliflerini karşılaştırmak önemlidir. Çünkü her bankanın faiz oranları ve vade süreleri farklılık gösterebilir. Kişinin kredi notuna bağlı olarak, bir başkasına sunulan faiz oranı kendisi için geçerli olmayabilir veya daha uygun bir faiz oranı belirlenebilir. Bu nedenle, bankaları karşılaştırmak en uygun faiz oranını bulmak için önemlidir.

İhtiyacınız kadar çekin

Bankalar, ihtiyaç miktarınızın üzerinde kredi fırsatları sunabilir. Ancak, borcunuzu zorlanmadan ve vaktinde ödeyebilmek için gerçek ihtiyacınız kadar kredi kullanmanız önemlidir. Ayrıca, ödenemeyen kredi borçları kredi notunun düşmesine ve gelecekteki kredi başvurularında zorluk yaşanmasına neden olabilir.

Kampanyaları takip edin

Daha önce müşterisi olunmayan bankalardan kredi alan tüketiciler, genellikle yeni müşterilere özel düşük faizli veya sıfır faizli nakit avans kampanyalarından faydalanabilirler. Bu nedenle, bankaların kampanyalarını takip etmek önemlidir.

Vade süresini kısa tutun

Bankalar, ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla farklı vade seçenekleri sunar. Ancak, vade süresi ne kadar uzarsa geri ödemesi de o kadar artar. Bu nedenle, gelirinize uygun bir ödeme planı oluşturup vadeyi kısa tutmanız önemlidir.

İşçilere Yüzde 140 Oranında Zam Yaptı İşçilere Yüzde 140 Oranında Zam Yaptı

Güvenli internet sitesine dikkat

Kredi başvurusunu dijital kanallardan yaparken, bankanın güvenli bir internet sitesi olduğundan emin olunmalıdır. Bankanın web sitesinin güvenli olduğunu gösteren bir kilit işareti olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Kredi notunuzu öğrenin

Kredi notu, kredi çekerken oldukça önemlidir. Yüksek bir kredi notuna sahipseniz, daha düşük faiz oranlarıyla kredi kullanabilirsiniz. Bu nedenle, kredi notunu yüksek tutmak için finansal ödemelerinize ve kredi kartı ekstrelerinize dikkat etmelisiniz.

Hayat sigortası önemli

Bankalar, hayat sigortası yaptıran kredi kullanıcılarına daha düşük faiz oranları sunabilir. Kredi ödeme sürecinde bir vefat durumu olması halinde, borcunuzun kalmaması için bankanın önerdiği kurumdan sigorta yaptırılabilir.

Kefil olduğunuz kişiye dikkat edin

Birine kefil olurken, güvendiğiniz ve borcunuzu zamanında ödeyeceğine inandığınız birinin olması önemlidir. Güvenilir kişilere kefil olmak, kredi notunuzu yükseltebilir. Aksi takdirde, zor durumda kalmanıza ve kredi notunuzun düşmesine neden olabilir.