Güleroğlu, artan kiralar nedeniyle uygun fiyata ev arayan vatandaşların dolandırıcıların hedefi haline geldiğini belirtti. Özellikle ev arayan öğrencileri tuzağa düşüren dolandırıcılar, uygun fiyatlı kiralık veya satılık ev ilanları vererek 'kapora' adı altında para alıp kayboluyor.

Yetki Belgesinin Önemi

İZEKO Başkanı, yetki belgesinin önemine vurgu yaparak, bu belgesi olmayan kişilere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Güleroğlu, "Ticaret Bakanlığı, internet siteleri ve sosyal medyada konut ilanı vererek vatandaşları dolandıranlara karşı önemli tedbirler aldı. Yetki belgesi olmayan kişilerin emlakçılık yapması mümkün değil. Ancak belge sorgulanmadan yapılan işlemler dolandırıcılık olaylarına yol açıyor," dedi.

Öğrenciler Dikkat!

Güleroğlu, özellikle İzmir'in öğrenci şehri olduğunu ve uygun fiyata kiralık ev arayan öğrencilerin dolandırıcıların hedefi olduğunu belirtti. "Yetki belgesi olan emlakçıların dolandırıcılık olaylarına karışması mümkün değil çünkü belge elinden alınıyor," diyen Güleroğlu, vatandaşların emlakçıların yetki belgelerini kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.

 Web Sitelerinde ve Sosyal Medyada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vatandaşların web sitelerinde kiralık veya satılık ev ararken dikkatli olmaları gerektiğini belirten Güleroğlu, "Emlakçıların sitelerine girerek ve Ticaret Bakanlığı'ndan sorgulayarak ilgili firmanın yetki belgesinin olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer böyle bir belge yoksa kapora gönderilmemeli ve telefonla aranılmamalıdır," diye konuştu.

TÜFE Artış Oranları ve Asgari Ücret Arasındaki Uçurum TÜFE Artış Oranları ve Asgari Ücret Arasındaki Uçurum

Sosyal Medya İlanlarına Karşı Uyarı

Güleroğlu, sosyal medyadaki ilanlarla alışveriş yapmanın risklerine dikkat çekerek, "Her emlakçının bir sitesi var. Emlak veya gayrimenkul işi yapan kişilerin ilan verebilmesi için yetki belgesine ihtiyacı var. Bu belgeye sahip olmayan firmalar da vatandaşları dolandırabiliyor," dedi. İzmir'in Buca ilçesinde 1 milyon 800 bin ya da 2 milyon TL değerindeki evlerin ilana 800 bin TL olarak verilmesi gibi durumlarla karşılaşıldığını belirten Güleroğlu, vatandaşların bu tür ilanlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Vatandaşları, emlak ilanlarına dikkatle yaklaşmaları ve yetki belgesine sahip olmayan emlakçılara karşı tedbirli olmaları konusunda uyaran Güleroğlu, dolandırıcılık olaylarının önüne geçmek için herkesin bilinçli davranması gerektiğini ifade etti.