AKP Antalya Milletvekili Tuğba Vural Çokal, özel hastanede hayatını kaybeden bir yakınını anlatırken, bakanlığın yeterli denetim yapmadığını eleştirdi. 

Bakan Koca ise, “O Sağlık Müdürü sizin talebinizle atandı. Sorumluluğu bize atamazsınız. Özel hastanelerle ilgili teftiş başlattık, onu da siz durdurdunuz” diyerek yanıt verdi.

Erdoğan’dan Sert Eleştiriler

Tartışmaya müdahale eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ölen, bizim bir ilçe başkanımız. Sağlığın özeli devleti olmaz. Hastane ayrımı olmadan gerekli denetimlerin yapılması lazım. İhmal var mı, bakın” dedi. AKP MYK toplantısında ise Erdoğan, Bakan Koca’yı sert bir şekilde eleştirerek, “Randevularla alakalı şikayetler var. Sorunu seninle çok ciddi ele alacağız ve gerekeni yapacağız” dedi.

Yeni Sağlık Bakanı Doç. Dr. Şuayıp Birinci İddiaları

Doc Dr Suayip Birinci

Ankara kulislerinde, yeni Sağlık Bakanı olarak Doç. Dr. Şuayıp Birinci’nin adı öne çıkıyor. Birinci’nin tarikat bağlantısı olmadığı ve özel hastane veya kliniği bulunmadığı da sosyal medyada konuşulan konular arasında.

Koca’nın Ayrılığı

Gazeteci Bülent Aydemir, X hesabından yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın makam odasından kişisel eşyalarını topladığını ve Bakanlık’tan ayrıldığını yazdı. Aydemir, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, üç saat önce bütün kişisel eşyalarını toplayıp Bakanlık’taki makamından ayrıldı. Cumhurbaşkanı, Koca’nın ayrılığını da içeren 4 bakan değişikliğini pazar günü kamp bitiminde yapabilir. Bu iki gün Resmi Gazete’yi takip etmenizi öneririm” ifadelerine yer verdi.

Sadettin Hülagü Sağlık Bakanı Olabilir mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın istifa ettiğine yönelik haberler, siyasetin ana gündem maddelerinden biri oldu. Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken, gözler olası istifa kararına ve yeni bakan adaylarına çevrildi. Bakanlık için adı geçen isimlerden biri de AK Parti Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü. Kocaeli Üniversitesi eski Rektörü olan Prof. Dr. Sadettin Hülagü’nün adı, milletvekili olmadan önce de Sağlık Bakanlığı için geçiyordu. 

Doç. Dr. Şuayıp Birinci Kimdir? Yaşı, Görevi ve Hayatı

Şuayıp Birinci’nin Hayatı ve Eğitimleri

1973 yılında Rize’de doğan Şuayıp Birinci, ilk ve orta öğrenimini Rize ve Trabzon’da tamamladı. Üniversite eğitimini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru oldu. Daha sonra “Liderlik ve Küresel Girişimcilik” alanında yüksek lisans ve “Sağlık Kurumları Yönetimi” alanında yüksek lisans ve doktora yaptı.

Kariyeri ve Görevleri

Meslek hayatına 1998 yılında başlayan Dr. Birinci, Rize ve İstanbul’da çeşitli kamu kurumlarında hekim olarak çalıştı. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Başhekim Yardımcılığı (2005-2009), İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde Müdür Yardımcılığı (2009-2012) ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) İstanbul Anadolu Kuzey Bölgesi’nde Genel Sekreterlik (2012-2014) görevlerinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatı’nda 2014-2018 yılları arasında müsteşar yardımcılığı yapan Dr. Birinci, Ağustos 2018’de Sağlık Bakan Yardımcılığı görevine atanmış ve halen bu görevi sürdürmektedir. Bakanlıkta strateji belirleme, planlama, regülasyon ve koordinasyon görevlerini üstlenmiştir.

Öncü Projeleri ve Başarıları

Teknofest’in icra kurulu üyesi olan Dr. Birinci, sağlık teknolojileri ve yapay zekâ yarışmalarının gerçekleştirilmesinde öncülük etmiştir. Türkiye’nin sağlık politikaları ve yönetimi konusunda ilk think-tank kuruluşu olan TÜSAP’ın kurucusu ve yürütme kurulu üyesidir. Ayrıca, TÜRKSAT yönetim kurulu üyesi ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi yönetim kurulu başkanıdır.

2021 yılında HIMMS tarafından dünyada sağlığın geleceğini şekillendiren en etkili 50 liderden biri olarak seçilmiştir. Türkiye’nin “Sağlıkta Dijital Dönüşüm” sürecini yöneten Dr. Birinci, e-Nabız, Teleradyoloji, SBA, MİZ, HSYS, ESİM, REÇETEM, Beyaz Kod, ASOS, SİNA, EKİP, e-Rapor Sistemi, HYP, MELİS, Korona Önlem, FİTAS, RUHSAD, ÖZDES, Sağlık Pano, Hayat Eve Sığar, Dr. e-Nabız, AŞILA, NeyimVar?, EVS ve Afet Destek gibi birçok bilişim projesinin kurgulanmasına ve hizmete alınmasına liderlik etmiştir.

Akademik Çalışmaları

Dr. Birinci, sağlık yönetimi, dijitalleşme, sağlık ekonomisi, milli teknoloji hamlesi, sağlıklı yaşam, sağlığın geliştirilmesi ve koruyucu sağlık hizmetleri gibi konularda ulusal ve uluslararası birçok kitap, makale ve bilimsel çalışmalara sahiptir.

Özel Yaşamı

Dr. Şuayıp Birinci, evli ve üç çocuk babasıdır.