Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker'in ev sahipliğinde Maide Restoran'da gerçekleşen Kocaeli Şubesi Temsilci toplantısına katılan Önder Kahveci, iş yaşamıyla ilgili önemli bir konuyu gündeme taşıdı. Kahveci, Türkiye'de 40 saatlik çalışma haftasının tekrar gözden geçirilip düzenlenmesi gerektiğini ve bu sürenin kısaltılması gerektiğini belirtti.

KAMUNUN GÜCÜNÜ KULLANARAK ZORUNLU ÜYELİK YAPIYORLAR

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, bir toplantıda yaptığı konuşmada, bazı kişilerin kamu çalışanlarını, kamunun gücünü kullanarak belirli bir sendikaya üye olmaya zorladığını ve bu uygulamanın zulme dönüştüğünü ifade etti. Bu durumu, İsrail'in uyguladığı zulme benzeten Çeker, bu tür uygulamaların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Çeker, Türk Sağlık Sen'in kamu çalışanlarının sorunlarını çözme konusundaki öncü rolünü vurgulayarak, her alanda çalışanların yanında olduklarını ifade etti. Sendikaların çözemediği sorunlar hakkında resmi başvurular yapıp ardından hukuki süreçleri başlatarak Türk Sağlık Sen'in her zaman öncü olduğunu belirtti.

Türkiye Kamu Sen ve Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının zor şartlarda nasıl fedakarca hizmet verdiğini gözlemlediklerini belirtti. Kahveci, sağlık çalışanlarının karşılaştığı sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle hizmet verdiğini ve birçok sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Kahveci, sağlık çalışanlarının sadece alkışla ödüllendirilmesinin yetersiz olduğunu ifade ederek, onların fedakarlıklarını unutmamamız ve unutturmamamız gerektiğini belirtti.

“HASTANELERE X-RAY UYGULAMASI”

“Biz sağlık çalışanlarının sorunların vakıfız. Günü birlik birtakım politikalarla bu sorunlarının çözülmeyeceğinin fakındayız. Sağlık çalışanlarına yapılan şiddet bu ülkeye yakışmıyor. Daha geçen gün Kocaeli’e 3 tane hekim arkadaşımıza şiddet uygulandı. Buradan Sağlık Bakanlığı’na çağrı yapıyorum. Artık sağlık çakışanlarının gündeminden şiddet konusunu çıkartmalıyız. Biz artık şiddet konuşmak istiyoruz. Gelin hep beraber eylem planı içerisinde şiddete karşı mücadele edelim. Alışveriş merkezlerine X-Ray cihazlarından geçmeden giremiyorsunuz. Ama hastanelere giriliyor silahlarla bıçaklarla. Hastanelere de koyalım X-Ray”

“ŞİDDET UYGULAYANLAR SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANMASIN”

“Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişilere ceza verilmediği sürece bu işin bir caydırıcılığı olmaz. Bu yüzden yargı mensuplarına da çağrı yapıyoruz. Bu şiddet meselesini duymadığımız bir gün yok. Bunu artık nihayete kavuşturmamız lazım. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan her kimse sağlık hizmetlerinden acil durumlar haricinde yararlanmamalı. Sigorta sisteminden yararlanmasın. Bunu TBMM’de önerge olarak sunduk. İnşallah sağlık çalışanlarının gündeminde bu şiddet konusu çıkacak”

“YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNDE ÜCRET”

“Ay sonunda sağlık çalışanları ne kadar ücret alacağını bilsin. Kalıcı ve sürdürülebilir bir ücret politikasına ihtiyacımız var bizim. Negatif ücret politikası uygulanıyor. Böyle bir uygulama olabilir mi? Yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret talep ediyoruz. En düşük sağlık çalışanı ücreti bu rakamın üzerinde olmalıdır. İnşallah çalışanlarımızın sorunları çözülmesi konusunda gayretle çalışacağız.

Sağlık çalışanı sayısı yeterli değil. Avrupa standartlarında 4 hemşirenin yapmış olduğu işi bizim ülkemizde 1 hemşire yapıyor. Bunu Kocaeli’de ilk defa söylüyorum. Türkiye’de 40 saatlik çalışma saati tekrar değerlendirilip tekrar düzenlenmelidir. Uzun süre çalışma saatlerinden dolayı insanlar ailesine vakit ayıramıyor”

İŞ YAŞAM DENGESİNİN KURULMASI LAZIM

Kahveci çalışma saatlerine yönelik konuşmasına şöyle devam etti:

İş yaşam dengesinin kurulması lazım. Bu saatleri aşağıya çekelim. Çalışan arkadaşlarımızda ailesine vakit ayırabilsin. Daha fazla çalıştırıp daha fazla verim alalım değil. Daha az çalıştırıp daha fazla verim alabiliriz. Çalışma şartlarının iyileştirilmelidir. Çalışanlarının çalışma ortamlarını iyileştirmek lazım. Çalışlarımızın bu sorunlarını ne kadar aza indirirsek o kadar motivasyonu arttırırız. Bu konularla ilgili sendika olarak çok ciddi çalışmalarımız var. Toplu sözleşmelere ayrı hassasiyetle hazırlanıyoruz ve önemsiyoruz. Toplu sözleşmelerimiz 1 Ağustos ayı itibariyle başladı. Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesini yapıyoruz şu an. Gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Toplu sözleşme masasında yerimizi aldık ve bütün sorunlarımızı dile getirdik.”