Toplu iş Sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan, müjdeyi verdi: Kamu işçilerine yüzde 45 ücret artışı ve en düşük maaşta 15 bin lira yaptık!"
15 Mayıs'ta imzalar atılan toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşması, kamu işçileri için adeta bir bayram sevincini beraberinde getirdi. Ellerinde kağıt, kalem ve hesap makineleriyle ücretlerini hesaplamaya başlayan işçiler, uzun süredir bekledikleri bu güzel haberi nihayet aldılar. Seçim günü sandık başına giden bir kamu işçisi, "Eğer hayat yaptığımız seçimlerse, bugün ben mutlu olmayı seçiyorum" diyerek mührünü bastı.
Hayırlı uğurlu olsun!
Ancak üç gün geçti, beş gün geçti...
“Tık!” yok!
İşçiler sosyal medya hesaplarında “Denizi geçtik bari derede boğulmayalım!” diye yorumlar yapıyorlar...
Kamu işçileri yeni maaşlarını ve diğer haklarını alabilmeleri için yetkili sendika TÜHİS’in (Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası) imza atması gerekiyor.
TÜHİS atmıyor...
TÜHİS nerede?!
***
SAHADA SIKINTI VAR!
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Selçuk Kar, Sağlık Bakanlığı, Aile Sosyal Politikalar ve üniversiteler olarak devletin yapmış olduğu Kamu Çerçeve Sözleşmesine kurumlara bakılmaksızın imza tarihinden itibaren faydalandırılması gerektiğini söyledi.
Yetkili sendikanın, imza atacağı toplu iş sözleşmesini beklemesinin işçiyi ciddi sıkıntılara sokacağına dikkat çeken başkan Kar, “İşveren vekili olarak imza yetkisine sahip TÜHİS tüm kamu kurumları ile karşılıklı toplu iş sözleşmesi yapacağı için verilen bu haklarımız maalesef 3,5 ya da 8 ay sonra elimize geçecek” diye konuştu.
Başkan Kar’a “Kamu işçilerine yapılan bu iyileştirmelerin en kısa sürede nasıl hayata geçebilir?” sorusunu yönelttik.
Başkan Kar, “Kamu Çerçeve Protokolü tarihleri ile birlikte TÜHİS ile uyum sözleşmesi yapılması kamu işçisinin hakkına kavuşmasını sağlayacaktır” şeklinde yanıt verdi.
***
ZAFİYET VAR...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışanlar yetkili sendikaların zafiyetinden dolayı burada çalışan kamu işçilerinin kasım ayından itibaren haklarından yararlanabileceklerini de sözlerine ekleyen başkan Kar, “Bu da ciddi bir kayıp olmakla birlikte ortalama 120 bin TL işçiye haksızlık yapılmaktadır. Aynı statü ve haklara sahip kamu işçisi malum sendikanın kurbanı olmaması için ek protokol yapılarak KÇP’den faydalandırılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığında çalışan kamu işçileri Ocak ayından itibaren faydalanacak...” ifadelerini kullandı...
Yetkili sendikalar neden imza atmıyor acaba?
Beklenmesi gereken bir süreç mi var yoksa?
Anlayacağınız ortam karışık, gergin ve belirsiz...
Sanki kamu işçilerinin kalbinde bir acı mutluluk, bir sancı varmış gibi...
Sizce?
Lale Aksoy