Eylemde, regli ürünlerinin ve HPV aşısının temel ihtiyaç olarak kabul edilmesi ve bu ürünlerden alınan lüks tüketim vergisinin kaldırılması talep edildi. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde, “Regli ürünleri ve HPV aşısı lüks değil temel ihtiyaçtır” yazılı pankart açıldı.
“Lüks Değil Temel İhtiyaç”
Kampüs Cadıları,
“Lüks değil temel ihtiyaç” sloganıyla gerçekleştirdikleri eylemde, kadınlar sık sık “Ped tampon lüks değil ihtiyaçtır” sloganları attı. Basın açıklamasını kadınlar adına Kampüs Cadıları’ndan Berivan Çangırlar okudu. Çangırlar, 2022 yılında “Lüks değil temel ihtiyaç” diyerek başlattıkları kampanya ile hijyenik ped ürünlerindeki vergiyi yüzde 18’den yüzde 8’e düşürdüklerini hatırlattı. Ancak, bu yıl hijyenik ped fiyatlarının geçen seneye göre iki buçuk kat arttığını ve 2023 yılında yüzde 186 oranında zam geldiğini belirtti. “Kadınların yüzde 82’si hijyenik pede erişemiyor. Bizlere ülkedeki ekonomik krizin faturasını kesemezsiniz. Krizin faturasını bizlere değil, sermayedarlardan ve saraylarda keyif sürenlerden keseceksiniz”
dedi.
“En Kötüsü Geride Kalmadı”
Çangırlar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “En kötüsü geride kaldı!” açıklamasını eleştirerek, “Bizler geçinemezken, her gün öğrenci yurtlarından intihar haberleri gelirken, kadın cinayetleri artarken, 9. yargı paketiyle kazanılmış haklarımız işgal edilirken, temel ihtiyaçlarımıza ulaşamıyoruz. Bu iktidar başta olduğu sürece her zaman en kötüsü ve karanlığı bizimle kalacak. Biz bu karanlığı kadın mücadelemizle aşacağız” diye konuştu.
HPV Aşısı Temel Bir Hak Olmalı
Çangırlar, HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması gerektiğini vurgulayarak,
“HPV’nin yol açtığı rahim ağzı kanseri nedeniyle her yıl yüz binlerce kadın yaşamını yitiriyor. Dünyada yüzden fazla ülke HPV aşısını rutin aşılama programına almış durumda, ancak Türkiye’de bu aşı ulusal aşı takviminde yer almıyor ve ücretsiz değil. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 2022’de HPV aşısı uygulaması için çalışma başlattıklarını duyurmuştu ama sonuç çıkmadı. Her yıl yaklaşık 2.500 kadın rahim ağzı kanseri tanısı alırken, 1.250 kadın hayatını kaybediyor. HPV aşısının ücretsiz olması için erkeklerin mi ölmesi gerekiyor? Bizler sizin neoliberal sağlık politikalarınız yüzünden hayatlarımızı kaybetmek zorunda değiliz”
dedi.
Kadın Mücadelesi Devam Edecek
Çangırlar, sözlerini şöyle noktaladı: “Kampüs Cadıları olarak kemer sıkma politikalarına, temel ihtiyaçlardan alınan vergilere karşı sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz. Bu kötü günlerin hesabını da mutlaka soracağız.” Bu açıklamayla birlikte, kadınların haklarını savunma ve ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerden biri olarak seslerini duyurma mücadelelerine kararlılıkla devam edeceklerini ifade ettiler.