Vatandaşlar, çeşitli oyunlarla karşılaşıyorlar... Ürün fiyatlarının artacağını düşünen bazı işletmeciler, ürünlerini satmak yerine stokçuluk ve fırsatçılık yapıyorlar. Bu durum sık sık marketlerden ve dükkanlardan yapılan alışverişlerde görüldüğü gibi online alışverişlerde de kendini gösteriyor. Sonuç olarak, tüketici aradığı ürünlere erişim konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Ticaret Bakanlığı, işletmelerin küçük hesaplamarla yaptığı oyunu bozmak için devreye girdi. Sebepsiz yere iptal edilen satışlara ceza geldi. Tüketiciyi mağdur eden işletmeye yeniden ceza yağdı.

Tüketici yerine, işletme satıştan vazgeçiyor

Pandemi öncesinde işletmeler, tüketicilerin iptal ettiği ürünleri yeniden satma için gayret gösteriyordu. Fakat günümüzde satıcılar, sebepsiz yere ürün satışını iptal edebiliyor. Herhangi bir neden göstermeyen işletme sahibi, ürünü daha yüksek fiyattan satabilmek adına mağazadan kaldırıyor.

Özellikle de e-ticaret üzerinde sık sık yaşaılan sorunla ilgili Ticaret Bakanlığı denetlemelerini sürdürüyor. Konuya ilişkin Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı ve PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, "bu tür girişimlerde bulunan satıcıların ceza yiyeceklerini bilmesi gerekir” uyarısında bulundu. Çevikoğlu,

 "Önce stokta bulunan ürünlerini vatandaşa satarak, ödemesini garanti altına alıyorlar. Ancak bu satıcılar ürünü sattıktan sonra müşterisine söz konusu ürün için 'stokumuzda yok' diyerek, tüketiciyi oyalıyorlar.

Eğer o sürede ürün fiyatı artarsa satışı iptal ederek para iadesini sağlayıp ürünü yeniden yüksek fiyattan satışa koyuyorlar. Denetimleri sıklaştırdık. Bu tür girişimlerde bulunan satıcıların ceza yiyeceklerini bilmesi gerekir. Bu şekilde stokçuluk yapanları tespit ederek fırsatçılara izin vermiyoruz.