Ordu İl Sağlık Müdürlüğü’nün 2014/67990 ihale kayıt numaralı 36 aylık hastane bilgi yönetim sistemi kiralama hizmet alımı ihalesi kapsamında işe alınan işçilerin, yüklenici firma tarafından belirli süreli iş sözleşmelerinin feshedildiği belirtilen açıklamada, işçilerin Ordu İş Mahkemesine 2017 yılında dava açtıkları hatırlatıldı.

Ordu İş Mahkemesinin açılan dava sonrasında işçilerin firmasına işe iadesine hükmettiği, mahkeme kararında Ordu İl Sağlık Müdürlüğü’ne işe iade edilmesi ile ilgili bir hüküm bulunmadigi belirtildi.

Avukat tarafından yapılan açıklamanın gerçek dışı ithamlardan ibaret olduğu savunulan Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, işçilerin işe dönmesi gerekirken Ordu İl Sağlık Müdürlüğü’nün işçileri geri almadığı yönündeki açıklamanın gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

A.İddialar

1-26.03.2024 tarihli haberde

İşçilerin Avukatı Öznur Ayyıldız, Ordu İl Sağlık Müdürlüğü’nün Anayasa Mahkemesi kararına uymadığını söyleyerek işçi Samet Ayyıldız ile Ertan Enginyurt’un hala görevlerine iade edilmediğini söyledi.

Avukat Ayyıldız, “Ordu İl Sağlık Müdürlüğü’nün Anayasa Mahkemesi’nin kararı gereği mağdur olan işçileri göreve iade etmesi gerekiyor” dedi.

Ordu Devlet Hastanesi Veri Merkezi'nde çalışan üç işçi, kendi aralarında kurdukları WhatsApp grubundaki yazışmalar nedeniyle işlerinden çıkarıldı. Ancak işçiler, aldıkları aleyhte karar sonrasında konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdılar. Anayasa Mahkemesi, özel hayata saygı hakkı ve haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararın bozulmasının ardından işçilerin işe geri dönmesi gerekirken, Ordu Sağlık İl Müdürlüğü işçileri geri almadı.

Ordu Devlet Hastanesi Veri Merkezi'nde çalışan üç işçi, aralarında kurdukları WhatsApp grubundaki yazışmaların ortaya çıkmasıyla işten çıkarıldı. Bir işçinin bilgisayarında WhatsApp uygulamasının açık unutulması sonucu bilgisayarına oturan bir kişi, personellerin kendi arasında yaptığı grup yazışmalarını okudu. Daha sonra bu yazışmaları gizlice çıkartan kişi, yazışmaları üstlerine okuttu. Bunun sonucunda S. A. ile birlikte grupta mesajlaşan E.E. ve T.G., 22 Kasım 2017'de işten çıkarıldı. S.A. ile E. E, işe iade edilmeleri için 2018'de Ordu İş Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak yerel mahkeme, WhatsApp yazışmalarının içeriği nedeniyle iş yerini haklı buldu ve başvuruyu reddetti. Buna itiraz eden Samet A. ile Ertan E., kararı İstinaf Mahkemesine taşıdılar. Ancak İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını haklı bularak itirazı reddetti.

Samet Ayyıldız ve Ertan Enginyurt, hukuka aykırı olarak alınan karar üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdılar. Mahkeme, özel hayata saygı hakkı ve haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğini belirterek, yerel mahkemenin kararını bozdu. İşçilerin avukatı Öznur Ayyıldız, WhatsApp yazışmalarının rıza dışı ele geçirilmesi nedeniyle tek başına delil niteliği taşımadığına dikkat çekerek, “Bu karar emsal niteliğinde bir karardır. Bir kişinin WhatsApp yazışmalarının içerikleri ne olursa olsun gizlice ele geçirilerek ve bunu dayanak göstererek işçilerin işten çıkarılması hukuka aykırı delil niteliğinde olduğundan kabul edilemez” şeklinde konuştu. Ayyıldız ayrıca, Ordu Valiliği'ni işçilerin göreve iade edilmesi konusunda göreve davet etti.

İşçilerin konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanı'na gideceklerini ve gerekirse eylem yaparak sonuna kadar mücadele edeceklerini belirttiler.

B.Doğrusu:

Müdürlüğümüzce 2014/67990 İhale Kayıt Numaralı “36 Aylık Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Kiralama Hizmeti Alımı” ihalesi yapılmıştır. Söz konusu firmada S….. S….. B…. S……… Ltd. Şti. Firması ile sözleşme imzalanmışlardır. Yüklenici firma tarafından Yüklenici firma tarafından S.A ve E.E. belirli süreli iş sözleşmesi fes edilmiştir. S.A ve E.E. tarafından Ordu İş Mahkemesine 20.12.2017 tarihinde dava açılmış.

Ordu İş Mahkemesi 2022/98 E.- 2022/634 K. Numaralı 30.09.2022 tarihli  ve 2023/24 E.- 2023/301 K. Numaralı 04.07.2023 tarihli kararlarında S.A ve E.E.’ in işveren S….. S….. B…. S……… Ltd. Şti. firmasına işe iadesine hükmetmiştir. Mahkeme kararında Ordu İl Sağlık Müdürlüğünü işe iade edilmesi ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.

Sitenizin 26.03.2024 tarih ve 13:46 saatinde yukarıdaki linkde yayınlanan “Sağlık Müdürlüğü Anayasa Mahkemesi Kararına Uymuyor” başlıklı manşetten verdiğiniz haberde tamamen gerçek dışı ithamlardan ibarettir.

C.Talep

Anayasanın 32. Maddesi ve Basın Kanunun 14. maddesine isitaden haberde düzeltme yapılması talep edilmektedir.

Ek : S.A Mahkeme Kararı

BbbbAaaaaa