Operasyon, 29 Şubat'ta Hatay İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirildi ve örgüt lideri olduğu iddia edilen B.Ç. ve M.Ç. ile birlikte toplamda 2 doktor, 8 eczacı, 2 ecza deposu mesul müdürü, 2 sağlık memuru gibi sağlık sektörü çalışanlarının da aralarında bulunduğu 28 şüpheli gözaltına alındı.
Hatay İl Sağlık Müdürlüğünde Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı M.Ç.’de gözaltına alınan isimler arasında yer alıyor.
Şüphelilerin Hatay Adliyesi'ne sevk edilmesinin ardından nöbetçi sulh ceza mahkemesine çıkarılan 28 şüpheliden 18'i tutuklanırken, 10'u adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Operasyonun, depremzedelere yardım amacıyla toplanan ilaçların, haksız bir şekilde dağıtılmayarak sahte belgelerle ödeme alınması üzerine yoğunlaştığı belirtildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 29 Şubat'ta sosyal medya adresinden paylaştığı açıklamasında, Aydın ve Hatay merkezli 9 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen "Kafes-50" operasyonlarında, organize suç örgütü üyesi 37 şüphelinin yakalandığını aktarmıştı.
Yerlikaya, Hatay merkezli, Ankara, Adana, Manisa, Mersin, İstanbul, Konya ve Eskişehir'de yakalanan organize suç örgütü üyesi 28 şüphelinin, depremzedelere vermeleri gereken ilaçları vermedikleri halde sahte evrak ve faturalar ile vermiş gibi göstererek ödeme aldıklarının belirlendiğini, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri ve jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen analiz ve saha araştırmaları neticesinde yaklaşık 2 milyar 250 milyon liralık kamu zararının oluştuğunu belirtmişti.