Özellikle büyük şehirlerde kirada oturanlara kira desteği, doğu bölgelerinde kirada oturanlara ise doğal gaz ya da odun veya kömür desteği verilmesi de planlamaları içerisinde.

Öte yandan emeklilere market alışverişlerinde kullanmaları için kart verilmesi de ele alınıyor.

Aile Bakanlığının "Sosyal yardımlar" bütçesinden karşılanacak

AK Parti'nin seçimlerdeki başarısızlığının ardından emekliler için hükümet ve parti nezdinde yeni adımlar atıldığı belirtiliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın "Sosyal yardımlar" bütçesinden karşılanmak üzere emeklilere yönelik bölgesel desteklerin planlandığı ifade ediliyor. Bu desteklerin, en düşük emekli aylığı alan ve başka bir geliri olmayan, kirada oturan emeklilere, belirli şartlar altında her ay devlet tarafından sağlanması planlanıyor.

Odun-Kömür desteğide yer alacak

Bölgesel nitelikteki desteklerin, şehirler arasındaki yaşam ve iklim farklarını dikkate alacağı belirtiliyor. Örneğin, büyükşehirlerde kirada oturan emeklilere kira desteği sağlanırken, doğu bölgelerinde yaşayanlara ise doğalgaz veya odun-kömür desteği sunulması planlanıyor.

Desteklerin bölgesel ihtiyaçlara göre belirleneceği vurgulanıyor. Örneğin, İstanbul'da yüksek kira maliyetleri göz önünde bulundurularak kira desteği verilmesi planlanırken, Erzurum gibi kış şartlarının zor olduğu bölgelerde ise ısınma desteği sağlanması öngörülüyor. Ancak bir haneye hem kira hem de doğalgaz desteği gibi çifte destek verilmeyeceği belirtiliyor.

2008 Yılında Çıkarılan Düzenleme Olmasa Emekli 26 Bin TL Maaş Alacaktı 2008 Yılında Çıkarılan Düzenleme Olmasa Emekli 26 Bin TL Maaş Alacaktı

Özel destekler sağlanacak

En düşük emekli aylığı alanlara yönelik olarak temel ihtiyaçlarının karşılanması için özel desteklerin sağlanacağı gündemde. Bu kapsamda, emeklilere özel bir kart verilmesi ve belirli marketlerle yapılacak protokollerle, bu kartların anlaşmalı marketlerde kullanılması planlanıyor. Hem AK Parti içinde hem de ilgili bakanlıklarda emeklilere yönelik destek paketi üzerinde çalışmalar sürüyor.

Kamu harcamaları kontrol altına alınacak

Destek kapsamına girecek emekli sayısı ve bu desteğin maliyeti konusunda hazırlıklar yapılmakta. AK Parti yetkilileri, kamu harcamalarının kontrol altına alınması için uygulanacak sıkı tasarruf tedbirleri sonrasında, tasarruf edilecek miktarın doğrudan sosyal yardımlara yönlendirileceğini belirtiyor.

Çalışma Bakanı sorulara yanıt verdi

AK Parti'nin dün gerçekleşen Meclis grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik sağlanacak desteklerin 15-20 gün içinde duyurulacağını ifade etti. Bakan Işıkhan, "Emekliler Yılı" çerçevesinde birçok bakanlık ve özel sektör kuruluşuyla protokollerin gerçekleştirildiğini belirtti ve ekledi: "Yavaş yavaş belli bir noktaya geldik. Yakın bir zamanda basın mensuplarını davet edip bir lansman gerçekleştireceğiz. Somut bir şey olmadığı sürece paylaşmam etik olmaz diye düşünüyorum, ancak 15-20 gün içinde elimizdeki somut verilerle, emeklilerimize yönelik psikolojik, sosyal, ekonomik ve sağlık alanındaki hizmetlerimizi, refahlarını artırmayı hedefleyen çalışmalarımızı paylaşacağız."

Bakan: “yüzdesel artışlar olacak.”

Emeklilere yönelik zam çalışmalarına ilişkin bir soruya cevap veren Işıkhan, "Hayır, genelde yüzdesel artışlar olacak. Örneğin, ulaşımda, kargoda, ziyaret edilen yerlerde. Aslında bakanlıklarımızın benzer uygulamaları var. Biz bakan yardımcılarımızla, tüm bakanlarla ve yardımcılarıyla iletişim halindeyiz. Somutlaştırdığımızda sizinle paylaşacağız. Çünkü başlangıç tarihini artık belirlememiz lazım" şeklinde konuştu.

Hibeler %170 artırıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, engelli ve eski hükümlülere kendi işlerini kurmaları için verilen hibe desteğinin neredeyse yüzde 170 oranında artırıldığını duyurdu. Engelli ve eski hükümlü bireylerin iş gücüne katılımını teşvik etmek amacıyla yapılan çalışmalarda önemli adımlar atıldığını belirten Işıkhan, engellilerin kendi işlerini kurmalarını sağlayan kuruluş, işletme ve demirbaş giderlerini kapsayan hibe miktarının 150 bin liradan 400 bin liraya çıkarıldığını ifade etti. Ayrıca, eski hükümlülerin kendi işlerini kurabilmeleri ve istihdam edilebilmeleri için verilen hibe miktarının da 110 bin liradan 300 bin liraya yükseltildiğini açıklayan Işıkhan, bu artışlarla daha fazla engelli ve eski hükümlüye iş kurma imkanı sağlandığını vurguladı. Işıkhan, 2014 yılından bu yana toplamda 3.608 projeye 183 milyon 198 bin 277 liralık destek verildiğini belirtti.