Bakanlık, Dışkapı ve Sami Ulus hastanelerinin yeniden yapım ihalesi için seçimin ilk turundan iki hafta önce adımlarını attı. Ancak, Sami Ulus Hastanesi'nin ihalesi, tekliflerin "yaklaşık maliyetin çok üstünde olması" sebebiyle iptal edildi ve henüz yeni bir ihale süreci başlatılmadı. Bu durum, hastanenin geleceği konusunda belirsizliğin devam ettiğini gösteriyor.

3 BİNDEN 130’A DÜŞTÜ

Etlik Şehir Hastanesi'nin açılmasının ardından personel ve cihaz açısından "içi boşaltılan" Dışkapı ve Sami Ulus hastaneleri, ihale sürecindeki belirsizlikler sebebiyle eskisi gibi tam donanımlı hizmet sunamıyor. Sağlık Emekçileri Sendikası'nın (SES) verilerine göre, Dışkapı Hastanesi, Etlik Şehir Hastanesi'nin açılmasından önce aylık 190 bin ayaktan başvuruya ve 3 bin 250 yatan hasta hizmet verirken, Etlik açıldıktan sonra ayaktan başvuru sayısı 90 bine, yatan hasta sayısı ise 950'ye geriledi. Benzer şekilde, Sami Ulus Hastanesi önceden 65 bin ayaktan başvuruya ve 2 bin 900 yatan hastaya hizmet verirken, Etlik açıldıktan sonra ayaktan hasta sayısı 20 binin altına, yatan hasta sayısı ise 130'a düştü.

‘HESABI SORULMALI’

SES Ankara Şube Başkanı Yalçınkaya, Sami Ulus Hastanesi’nin “depreme dayanıksız” olduğu bahanesiyle yıkılmak istendiğine dikkat çekerek “Aslında bakanlık, önce bu hastaneleri kapatmak istedi. Ancak kamuoyu baskısıyla bunu yapamadı. Deprem bahane edilerek yeniden yapım ihalelerine çıkıldı. İhalelerdeki belirsizlik sürüyor. Şimdi de atıl durumda. Aslında kamuoyunu alıştıra alıştıra bu hastaneleri kapatıyorlar” dedi. Bakanlığın süreci “sürüncemede” bıraktığını belirten Yalçınkaya, “Bakanlık açıklama yapmıyor. Atıl kalması kamu zararına yol açıyor. Bunun hesabı sorulmalı” ifadelerini kullandı.