Canan Ö., 2019 yılından bu yana çalıştığı hastanede maruz kaldığı sürekli şiddet, mobbing ve taciz nedeniyle artan bir psikolojik baskı altında olduğunu ifade etti. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ve mobbingin sona erdirilmesi için yetkililerden yardım bekliyor.

Ortaca Devlet Hastanesi'nde yaşanan dramatik bir olayın ardından, hastane çalışanları ve yönetimi arasında çatışma ve taciz iddiaları gündeme geldi.

İşte yaşananlar:

21 Ağustos 2023 tarihinde Ortaca Devlet Hastanesi'nin en üst katına çıkan genç kadın, yaşadığı zorbalığın son bulması için kendisini aşağı atmaya teşebbüs etti. Ancak hastane çalışanları, uzun süre boyunca genç kadını ikna etmeye çalıştılar. Canan Ö.'nün intihara yönelik hamle yapmak üzere olduğu sırada, anlık bir fırsattan yararlanarak çalışanlar tarafından yakalandığı bildirildi.

Ancak olayın ardından, hastane yönetiminin bu intihar girişimini örtbas ettiği ve Ortaca İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bildirmediği iddia edildi. Canan Ö., yaşadığı zorbalığı sona erdirmek amacıyla intihar girişiminde bulunmuş olsa da, hastane yönetimi tarafından psikoloji servisine gönderildi. Bu serviste sakinleştirici tedavisi uygulandığı ve 5 günlük rapor verildiği belirtildi.

Genç kadının evine gönderildiği ve ilaç tedavisine evde devam ettiği ifade edildi. Canan Ö.'nün, hastane müdürü ve müdür yardımcısı hakkında 5 Haziran 2023 tarihinde yaptığı suç duyurusu sonrasında Ortaca 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca 30 günlük tedbir kararı alındığı kaydedildi.

Bu tedbir kararında, şiddet uygulayan kişilerin karara uymaması halinde hürriyeti bağlayıcı cezaya çarptırılacağı belirtiliyor.

Canan Ö.'nün yaşadığı travmanın öncesinde hastane içindeki gelişmeler de dikkat çekiyor. Özellikle, Canan Ö.'nün görev yerinin bilgi ve belgesi olmadan düzenli olarak değiştirildiği ve hastane müdürü tarafından kurum içi usulsüz görevlendirmelerin yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, Canan Ö.'nün Covid-19 bölümünde çalışırken hastalandığı ve rapor kullandığı sırada hastane müdürü’nün Fethiye Devlet Hastanesi'ne gönderilmek istediği, ancak bu değişikliği kabul etmediği takdirde Müdürün sözlü tacizde bulunduğu iddia edildi.

"MESCİTTE VE TUVALETTE DAHİ 'NEREDESİN' DİYE BASKI KURDULAR"

Hastane müdürü Salih Y.'nin, sistematik mobbing, taciz ve şiddet eylemleri süresince, sürekli Canan Ö.'nün odasına gelerek "neredesin, ne yapıyorsun, seni mola vereceğin yere geçiririm" gibi söylemlerde bulunduğu belirtildi.

Ramazan ayında hastane müdür yardımcısı Mustafa G.'nin de mobbing eylemlerine katıldığı belirtildi. Canan Ö.'nün, öğle aralarında ibadet için gittiği mescitte dahi Mustafa G. tarafından aranarak, "neredesin sen, ne yapıyorsun orada, çabuk yerine geç, senin öğle aran mı var, burası boş kalmayacak" diye bağırdığı öğrenildi. Yapılan baskılar hakkında konuşmak için Mustafa G.'nin odasına gittiğini belirten Canan Ö., müdür yardımcısı Mustafa G.'nin elini masaya vurarak "ben burada otorite kuruyorum, dediğimi yapacaksın, istemiyorsan seni gönderecek yer bulurum" dediğini iddia etti.

Canan Ö., "neredesin" diye aranarak kendisine kurulan baskının tuvalete gittiğinde dahi devam ettiğini belirtti.

İntihar girişimi öncesinde yaşananlardan dolayı, Psikiyatrist Dr. Neşe Koçuk'un, Canan Ö.'ye kaygı ve anksiyete bozukluğu teşhisi koyarak ilaç tedavisi başlattığı öğrenildi.

"HASTANE MÜDÜR YARDIMCIMCISI ODAMA GELDİ, GÜVENLİĞİ ÇIKARDI, BANA EL KALDIRDI..."

Canan Ö.'nün, Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu gün olan 5 Haziran 2023 tarihinde, hastanede görevli güvenlik görevlisi çalışanlarla çalışma odasında olduğu sırada hastane müdür yardımcısı M.G.'nin odaya geldiğini ifade etti. M.G.'nin, güvenlik personeline yönelik "çıkın dışarıya, yalnız kalacağız" dediği belirtildi.

Canan Ö.'nün, suç duyurusunda bu durumdan; "Bekar bir kadın olarak bu durumdan çok korktum, M.G. 'seni polikliniğe verdik' dedi, çalışma alanının belli olduğunu ve böyle bir görevinin bulunmadığını belirtmesi üzerine M.G.'nin 'başhekim imzaladı, biz böyle istiyoruz onaylandı, çıkacaksın' ifadelerini kullandı.

Usulsüz görevlendirilmesine itiraz etmesi üzerine Mustafa G.'nin "çıkma da göreyim" diyerek elini kaldırdığını belirten Canan Ö., M.Ö.'nün kendisine vurmadığını ancak masaya vurarak bağırmaya başladı." ifadeleriyle bahsettiği görüldü.

İNTİHAR GİRİŞİMİ SORUŞTURMA İÇİN YETERLİ BİR ŞÜPHE DEĞİL Mİ?

Ortaca Devlet Hastanesi gibi bir devlet kurumunda, 2019 yılından bu yana bir kadına karşı yürütülen sistematik mobbing, taciz ve şiddet eylemleri intihar girişimiyle sonuçlandı. İddiaların tamamı doğru olmasa dahi, 34 yaşında genç bir kadına hayatını sonlandırma kararı aldıracak kadarı inceleme ve detaylı bir denetim başlatmaya yeterli şüphe oluşturmalıdır. Harekete geçmek için bir insanın hayatını kaybetmesi mi gerekiyor?