Bu grup, arasında bir kadının da bulunduğu toplam altı hekimden oluşuyor.

Ders almaya başladılar

Gümüşhane Üniversitesi'nde aikido antrenörü olan Mehmet Cengizhan Gürbüz, sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını medyada gördükten sonra, Gümüşhane Devlet Hastanesi'nde çalışan komşusu Uzman Dr. Ahmet Küçükyangöz'e aikido öğretmeyi teklif etti. Küçükyangöz, bu teklifi hekim arkadaşlarına ileterek iki hafta önce 5 meslektaşıyla birlikte Gürbüz'den dersler almaya başladı.

Hekimler, salı ve perşembe akşamları saat 20.00'de bir araya gelerek yaklaşık 2 saat süren aikido antrenmanları yapıyor. Kardiyoloji uzmanı Neryan Özgül, beş yıldır hekim olarak görev yaptığını belirtti. Özgül, sağlık çalışanlarına yönelik zaman zaman şiddet olaylarının yaşandığını hatırlatarak, hatta öldürülen hekimlerin bile bulunduğuna dikkat çekti.

kendimizi korumamız gerekiyor

Özgül, şu ana kadar şiddete maruz kalmadığını fakat bunun gelecekte de böyle devam edeceği anlamına gelmediğini vurguladı. "Gece gündüz önemli vakalarda hastaneye gitmek zorunda kalıyoruz. Bu dönemlerde ya da hasta bakarken neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Bir saldırı ile karşılaştığımızda kendimizi korumamız gerekiyor. Bu yüzden birkaç savunma hamlesi bilmenin faydalı olacağını düşünüyorum," dedi.

Üroloji uzmanı Ahmet Küçükyangöz, sağlıkta şiddet olaylarının son zamanlarda arttığını belirterek, bu durumdan dolayı üzgün olduklarını ifade etti. "Amacımız kendimizi savunmak, kesinlikle saldırı değil," diyen Küçükyangöz, "Hasta ve yakınlarının yaşadığı acıyı anlıyoruz, ancak bu şekilde davranmaları yardım etmemize engel oluyor. Bizim amacımız insanlara yardım etmek. Bu yüzden okuduk ama zaman zaman saldırıya uğruyoruz. Başında mermer kırılan arkadaşlarımız oldu. Bu tür saldırılara maruz kalmamak ve sosyalleşmek için bu sporu yapıyoruz," şeklinde konuştu.

Antrenör Gürbüz, aikidonun felsefi bir spor olduğunu ve fiziksel ile ruhsal açıdan diğer sporlardan farklılaştığını belirtti. Hekimlerin karşılaştıkları şiddet olaylarına karşı kendilerini savunmaları için aikido öğrenmelerinin önemli olduğunu düşündüğünü ifade eden Gürbüz, "Yaptığımız sporda saldırı ve şiddet yok. Hekimlere sadece kendilerini savunacak teknikleri göstererek özgüven kazanmalarını sağlıyoruz. Bu sanatla kendilerini savunmayı öğrenerek daha rahat çalışacaklar. Burada hem günlük streslerinden arınıyor hem de kendilerini savunabilecek hale geliyorlar," dedi.