Devlet desteğiyle kurduğu çiftlikte et ve süt üretiminin yanı sıra hayvan yetiştiriciliği de yaparak başarılı bir girişimci olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

İstanbul’da Doktoru Şok Eden Diş Yapıştırma Yöntemi: Japon Yapıştırıcısı ile Diş Tedavisi İstanbul’da Doktoru Şok Eden Diş Yapıştırma Yöntemi: Japon Yapıştırıcısı ile Diş Tedavisi

Çiftlik Kurma Yolculuğu

48 yaşındaki üç çocuk babası Dr. Meral, 2017 yılında 24 büyükbaş hayvan alarak kiraladığı bir ahırda besiciliğe başladı. Çiftlik kurma hayalini gerçekleştirmek için 2022 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle Erzurum-Ağrı kara yolu üzerinde 7 bin 200 metrekarelik bir arazi üzerine modern bir ahır inşa etti.

Devlet Desteği ve Kredi Kullanımı

Hastanedeki mesaisi dışında vaktinin çoğunu çiftlikte geçiren Dr. Meral, Ziraat Bankasından aldığı kredilerle hayvan sayısını artırdı ve şu anda 120 büyükbaşa ulaştı. Meral, et ve süt üretiminin yanı sıra saf ırk yetiştirip gebe düve satışı da yapıyor.

Modern Hayvancılıkta Uzmanlık

Dr. Meral, çocukluğundan beri besiciliği sevdiğini belirterek, hayvancılığın modern yöntemlerle yapılması gerektiğine dikkat çekti. TKDK’nin desteğiyle 104 hayvan kapasiteli bir çiftlik kurduğunu ve hayvan sayısını her geçen yıl artırarak 120’ye çıkardığını söyledi. Meral, “Bu işi öğrendim, üreticilerimize artık öğretmeye başladım” diyerek tecrübelerini diğer çiftçilerle paylaştığını ifade etti.

Akademik İşbirlikleri ve Başarılar

Meral, beslenme ve süt verimini artırma konularında üniversitedeki uzman akademisyenlerle sürekli iletişim halinde olduğunu belirtti. Besicilikte başarılı olmak için uzmanların önerilerini dikkate aldığını ve uyguladığını vurguladı.

Çiftçilere Destek ve İstihdam

Çiftlikte üç kişiye iş imkanı sağlayan Dr. Meral, kiraladığı tarım arazilerinden hayvanlarının kaba yem ihtiyacının yüzde 30’unu karşıladığını söyledi. Günlük 35 litre süt veren hayvanlara sahip olduklarını belirten Meral, kaliteli düveleri yetiştirip çiftçilere sattıklarını, bu sayede çiftçilerin yurt dışında ve büyük şehirlerde hayvan aramak zorunda kalmadıklarını ifade etti.

Dr. Meral, her yıl en az 200 gebe düve sattıklarını ve önümüzdeki yıldan itibaren bu sayıyı 500’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Meral, çiftlik kurma hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını ve Erzurum’da modern hayvancılığın öncüsü olmayı sürdürmek istediğini belirtti.