Sağlık Bakanlığı, sağlık personeli (sağlıkçılar) açığını mevcut personelin daha fazla nöbet tutarak kapatmaya çalışıyor. Sağlık emekçileri, ek gelir elde etmek amacıyla daha fazla nöbet tutmayı tercih ediyor. Ancak, bu durumda nöbet tutan sağlık çalışanları arasında ücret farklılıkları yaşanmaktadır.

ADALET NEREDE?

Sağlık Bakanlığında Güvenlik, Temizlik yada bilgi işlem personeli olarak çalışan bir işçi, hafta sonu için 8 saat çalıştığında 1006 TL gibi bir ücret alırken, bir uzman hekim aynı sürede 516 TL ve lisans mezunu bir hemşire ise 310 TL alabilmektedir. Bu ücret farkları, sağlık emekçileri arasında adaletsizlik ve haksızlık olduğunun en somut örneği olmuştur.

Sağlık sektöründe çalışanların fazla nöbet tutarak eksiklikleri kapatma durumu, sağlık emekçilerinin ucuz işgücü haline gelmesi endişelerini beraberinde getiriyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, bu durumu değerlendirerek, sağlık emekçilerinin değerinin düşürüldüğünü ifade etti.

Yalçınkaya, "Bir sağlık emekçisi, ayda 24 saat çalışma şekline göre en az 8 gün 24 saat çalışıyor. Ortalama 30 yıl çalışan bir sağlık emekçisi, yaklaşık 8 yılını ailesinden uzakta, 24 saat kurumunda kalarak geçiriyor ve ek nöbetlerle birlikte bu süre 10 yıla yaklaşıyor. Nöbet ücretlerinin maaş katsayılarına göre değişmesi, yıllar içinde nöbet ücretlerinin dolar bazında ve gerçek değeri olarak azalmasına neden oluyor" şeklinde konuştu.

"EK ÖDEME YAPILMIYOR"

Yalçınkaya, “2015’te uzman hekimin saatlik nöbet ücreti 4.7 dolara denk gelirken bugün ücreti 2.7 dolara geriledi. Hemşirenin nöbet ücreti 2.8 dolardan 1.6 dolara geriledi” ifadelerini kullandı.

Emekçilere 130 saatin üzerinde nöbet ücretinin ödenmediğini belirten Yalçınkaya, “Sağlık çalışanlarında gece nöbet tutmanın ek bir ödemesi ve hafta sonu nöbetçi olmanın artırımlı bir ücreti bulunmuyor. Bir kamu işçisinde fazla mesainin hem gece hem hafta sonu tarifesi değişiyor. Gece ya da hafta sonu 24 saat nöbet tutan sağlıkçı, nöbet ücretini yol ve yemeğe harcıyor” dedi.