Her yıl milyonlarca Müslüman, İslam’ın beş şartından biri olan hac farizasını ifa etmek için kutsal topraklara akın ediyor. 

Bu manevi yolculukta hacı adaylarına verilen sağlık hizmetinin önemi ise tartışılmaz bir gerçek.

İbadet Yaparken Mesleki Sorumluluklarını Yerine Getiriyorlar

Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adaylarının bu zorlu yolculukta sağlıklarını koruyabilmeleri için bir dizi tedbir alıyor. Mekke’deki hastane ve sağlık ocakları ile Medine’deki sağlık ocaklarında Türk sağlık personelleri hizmet sunuyor. Mübarek beldelerde görev yapan sağlık çalışanları, hem mesleki sorumluluklarını yerine getiriyor hem de ibadetlerini gerçekleştirme fırsatı buluyorlar.

Sağlık Çalışanlarının Deneyimleri

Dr. Serkan Fındık, Mekke’deki sağlık ocağında görev yapıyor ve hacca ilk defa geldiğini belirtiyor. Beş ay önce babasını kaybetmenin etkisiyle hacca gitme kararı aldığını anlatan Dr. Fındık,

Annemden ve eşimden izin alarak geldim. Küçük bir tıp merkezi nosyonunda hizmet veriyoruz. Hacı adaylarına serum takma, enjeksiyon yapma, EKG çekme gibi hizmetler sunuyoruz

diyor. 

Hacı adaylarının kendilerine çokça dua ettiğini belirten Dr. Fındık,

Herkes burada çok duygu yüklü. Biz de dolu dolu geliyoruz. Sabah dualarımızı yaparak yola çıkıyoruz ve hacılarımıza hizmet ediyoruz

ifadelerini kullanıyor.

Hemşire Ağlamış: “Kabe’de 1 Saat Dua Ettim”

Hemşire Zeynep Ağlamış ise mübarek beldelere ilk kez geldiğini ifade ederek, Kabe’yi ilk gördüğünde bir saat dua ettiğini söylüyor. 

Sağlık personeli olarak hacca gelme kararını arkadaşının teklifi üzerine aldığını belirten Ağlamış, “Rabbim iyi ki görevli olarak nasip etmiş. Burada hastalarla iç içeyim. Bireysel gelseydim ibadetimi yapıp otelime geçerdim ama burada akşama kadar hastalarla iç içeyim,” diyor.

Hac Organizasyonu ve Hizmetler

Dr. Emine Çıracı, Kahramanmaraş’tan hacca görevli olarak geldiğini ve 9 yıldır hacca gelmek için beklediğini belirtiyor. Sağlık ocaklarının günlük iki vardiya şeklinde çalıştığını ifade eden Dr. Çıracı, “Yoğun bir tempo ile çalışıyoruz ama Allah her şeyi kolaylaştırıyor. Mesaimizden sonra Kabe’ye gidiyoruz ve ibadetlerimizi yapıyoruz,” diyor. 

Hacı adaylarının Türk sağlık personelini görmekten çok memnun olduğunu ve duygusal anlar yaşadıklarını anlatan Dr. Çıracı, “Hacı adaylarının memnuniyeti bizim için çok önemli,” şeklinde konuşuyor.

Zeynep Bayer, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli ve sağlık personeli olarak hacca gelme sürecini anlatıyor: “İlk başvurumda kabul edildim ve sınavı geçtim. Kabe’yi ilk gördüğümde çok dua ettim ve bu anı asla unutamayacağım,” diyor. Bayer, sağlık personeli olarak hacca gelmeyi düşünenlere hazırlık yapmalarını ve bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyor. 

Sağlık personelleri, hem mesleki sorumluluklarını yerine getirirken hem de ibadetlerini yapmanın huzurunu yaşıyorlar.