Maaş artışıyla birlikte memurların daha fazla gelire sahip olması sevindirici bir gelişme olsa da vergi dilimleriyle uyumlu bir düzenleme yapılmazsa bu durum aksine olumsuz sonuçlar doğurabilir. Vergi dilimlerinin gözden geçirilerek memurların daha adil bir şekilde vergilendirilmesi önemli bir konu haline gelmiştir.
Temmuz ayıyla birlikte en düşük devlet memuru maaşı 22 bin liraya çıkarılırken, aynı dönemde gelir vergisi tarifesinde herhangi bir değişiklik yapılmaması durumunda memurların aldıkları gelirin bir kısmı geri gitmiş olacak. Hızlı bir şekilde bir üst vergi dilimine girecek olan memurlar, maaşlarından daha fazla kesinti yapılmasını beklemek durumunda kalacaklar. Bu durum, brüt maaşı yaklaşık 22 bin liraya yükseltilen kamu işçileri için de geçerli olacak.
Birleşik Kamu-İş’e bağlı Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, memur zammıyla ilgili Meclis’e gelecek olan torba yasanın içerisinde mutlaka vergi dilimleri ile ilgili düzenlemenin de olması gerektiğini vurguladı.
Hamzaçebi, maaşların asgari ücret kadar olan bölümünün vergi dışı bırakıldığını anımsatarak “Ancak geri kalanı vergiye tabi. Artışla birlikte maaşlar hızla bir üst vergi dilimine girecek. Bu nedenle maaş artırılırken vergi diliminin de ayarlanması gerekiyor. Dilimler de aynı şekilde yükseltilmeli. Maaşları düzenleyen yasanın içerisine bu da eklenmeli. Yoksa bir anlamı kalmaz. Zammın bir bölümü vergiye gider. Bu düzenlemenin eşzamanlı olarak hemen yapılması lazım” ifadelerini kullandı.