Geçtiğimiz hafta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, mayıs ayında enflasyonun pik yapacağını ancak temmuzdan itibaren düşüşe geçeceğini söylediği açıklamalarının ardından yapılan enflasyon hesaplarına göre; memura en fazla %18 oranında zam beklenirken bunun tutarları da netleşmeye başladı.

Sosyal Medya THY Genel Müdürünün 1 Milyon 400 Bin TL Maaşını Konuşuyor Sosyal Medya THY Genel Müdürünün 1 Milyon 400 Bin TL Maaşını Konuşuyor

Öğretmen maaşı üzerinden zam hesabı

Temmuz ayında en düşük memur maaşlarının ne kadar olacağı büyük bir merak konusu haline geldi. Özellikle, Ocak ayında belirlenen en düşük öğretmen maaşının Temmuz ayında yapılacak olan zam ile ne kadar artacağı dikkatle bekleniyordu. Ocak ayında 34 bin 600 TL civarında olan en düşük öğretmen maaşı için Temmuz ayında yapılacak zam miktarı merak konusu olmaya devam ediyor.

5 Bin Liraya yakın zam

Şu ana kadar yapılan hesaplamalara göre, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının birleşimiyle yüzde 10.05 oranında bir zam yapılacağı öngörülüyor. Ancak, bu zam oranına Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki enflasyon oranlarının da eklenmesi bekleniyor. Bu durumda, Temmuz ayında en düşük öğretmen maaşının 38 bin 60 TL civarında olması tahmin ediliyor.

Memura enflasyonun altında maaş zamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in mayısta enflasyon % 73’e çıkarak pik yapacak açıklaması ile Temmuz maaş zammı verileri değerlendirildi. Memura enflasyonun 5.37 puan altında maaş zammı verilebileceği kaydedildi.1 Temmuz’dan geçerli olacak işçi, memur ve memur emeklilerinin maaş zamları ile ilgili önemli bir değerlendirme geldi. 

Maliye Bakanı hesabına göre zam senaryoları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in enflasyon açıklamasında belirttiği, mayıs ayında enflasyon %73’e çıkarak pik seviyesine ulaşacak açıklamasından sonra Maliye Bakanının hesabına göre Tüketici Fiyat Endeksinin Mayıs’ta %21’e, haziran sonunda ise %23,5 civarına çıkacağına işaret ediyor. 

Memur zammı %18,13 olacak

Maliye Bakanı’nın değerlendirmesindeki hesaba göre; işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine Temmuz’da %23,5 zam yapılırken memur ve memur emeklisinin zam oranının ise %7,39’luk enflasyon farkı da dahil edildikten sonra toplam %18,13 olacak.

Memur ve Emeklilerin Zam Beklentisi Düşük Kalacak

Mehmet Şimşek’in açıklamalarının ardından memur ve emeklilerin bu yılın 2. Yarısı için yapılacak zam oranının beklentilerinin altında kalacağını gösteriyor. 

Zam hesabı böyle oldu

TÜFE'nin ilk üç ayda %15.06'ya ulaşmasıyla birlikte, Bakan Şimşek'in tahmini doğrultusunda mayıs sonunda %73'e varması durumunda, 5 aylık enflasyon yaklaşık olarak %21'e ulaşacak. Bu hesaba göre nisan ve mayıs aylarında TÜFE'nin ortalama %2.4 artması bekleniyor. Haziran ayında enflasyonun yavaşlayarak %2 civarında gerçekleşmesi durumunda, 6 aylık TÜFE tahmini %23.5'e ulaşacak.

Toplam zam oranı yüzde 18 olabilir

İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine gerçekleşen 6 aylık TÜFE oranında zam yapılacağı için, bu kesim temmuz ayında %23.5 zam alacaklar. Ancak, memur ve memur emeklileri için durum farklı. Ocak ayında %15 zam almasına rağmen, 6 aylık TÜFE'nin %23.5 olması durumunda %7.39 oranında enflasyon farkı oluşacak. Temmuzda yapılacak %10 toplu sözleşme zammı da eklenirse, toplam zam oranı %18.13'te kalacak.

Yapılan değerlendirmelere göre; memur ve memur emeklilerine gerçekleşen enflasyonun 5.37 puan altında zam yapılacağı gündemde. Yapılacak zam bu hesaba göre olursa, memura beklentilerinin altında bir maaş artışı yapılması bekleniyor.