Sağlık Bakanlığı, 2023 yılı için açtığı ilk ilanında 2,669 kişilik uzman tabip kadrosuna sadece 39 atama yapabildi. Tüm alanlarda toplam 19,252 kişilik kadro açılmasına rağmen, sadece 6,792 kişi atanabildi. Bu sebeple bakanlık, ikinci kez kadro ilanına çıkmak zorunda kaldı.
İkinci kadro ilanında 19 il için kadro açıldı, ancak durum pek de parlak değil. Örneğin, Adıyaman'da deprem felaketi nedeniyle açılan 114 kişilik hekim kadrosuna kimse başvuru yapmadı. Kilis'te ise 27 kişilik kadroya talip çıkmadı. Hatay, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep gibi illerde de kadrolara yetersiz başvurular yapıldı. Mardin'de 111 kişilik kadroya sadece dört başvuru, Osmaniye'de 76 kadroya bir başvuru, Şanlıurfa'da ise 315 kadroya yedi başvuru gerçekleşti.
Sağlık Bakanlığı'nın yaşanan bu sorunlarla başa çıkma çabası, genç hekimlerin yurtdışına gitmesi nedeniyle daha da zorlaşıyor. Hükümet, doktor atamaları konusunda yaşanan bu gelişmeleri dikkatle takip ediyor ve çözüm arayışını sürdürüyor.
EN FAZLA AÇIK GAZİANTEP’TE
Böylelikle içinde afet illerinin de bulunduğu altı ile başvuru oranı yüzde 10’da kalırken, beş il de yüzde 10 ile yüzde 20 doluluk oranı oldu. Öte yandan İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli’nde de ancak yüzde 40 civarında doluluk oranına ulaşılabildi. Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin fazla yaşandığı Gaziantep, en fazla açığın olduğu ve en az tercih edilen iller arasında yer alıyor.
ÇOCUK YAN DALLARINA ATANAN YOK
Adana’da içinde yoğun bakım, genel cerrah, göğüs hastalıkları, göz, kulak burun boğaz, nöroloji, çocuk cerrahisi, çocuk hematolojisi ve onkolijisi gibi kritik branşların bulunduğu 35 branşta 52 kadro açılmasına karşın hiç başvuru yapılmadı. Gaziantep’te tüm çocuk yandalları ve hematoloji, kalp damar cerrahisi, göğüs cerrahisi dahil 55 branşta 176 kadroya talep olmadı. Kütahya’da 24 branşta 53 kadronun tamamı boş kaldı. Erzincan’da ise aile hekimliği, beyin ve sinir cerrahisi, genel cerrahi, nükleer tıp, tıbbi biyokimya, tıbbi mikrobiyoloji, tıbbi patoloji ve yoğun bakım branşlarında açılan toplam 17 kadroya hiç atama yapılmadı.
KADROLAR BOŞ KALDI
Bartın’da 15 branşta 19, Osmaniye’de 33 branşta 73, Mardin’de 35 branşta 92, Malatya’da 44 branşta 77 kadroya kimse başvurmadı. Sağlıkta şiddetin en çok olduğu illerden Şanlıurfa’da üroloji, kulak burun boğaz gibi önemli bölümlerin içinde olduğu 63 branş için açılan 261 kişilik kadro boş kaldı. Tüm illerde çocuk yan dallarının ağırlıkta olduğu 22 branş tercih edilmedi. Tercih sonuçlarına göre çocuk göğüs hastalıkları bölümü için açılan beş kadroya, el cerrahisi için açılan 12 kişilik kadroya yerleşen yok. Çocuk hematolojisi ve onkolojisi bölümünde açılan 13 kadroya bir kişi yerleşirken kulak burun boğaz hastalıklarında açılan 123 kadroya 23 kişi yerleşti.
‘BAZI İLLERDE HİZMET KAPANACAK’
SES İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, “Branş bazlı tercih edilmeyen illere bakıldığında bazı hizmetlerin, bazı illerde kapanacak düzeye geldiği, kamusal hizmetin bu illerde sunulmadığı ifade edilebilir” dedi. Sağlık hizmetlerinde ciddi bir eşitsizliğin ortaya çıktığını kaydeden Yalçınkaya, “Bakanlık bina inşa edeceğine sağlık emekçisi yetiştirseydi bu sonuç bu düzeyde olmazdı. Merkezi sağlık kampları oluşacak. Yarattıkları Türkiye manzarası, yurtiçi hasta transferleri ve tedavi amaçlı ülke içinde hareketlilik” ifadelerini kullandı.
MERVE KILIÇ