Ekonomistlerin tahminlerine göre, mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 75'e yaklaşması ve aylık artışın ise yüzde 3,04 olması öngörülüyor.

AA: Mayısta Enflasyon Yıllık %74,89, Aylık %3,04 Olabilir

Bu yılın başından itibaren uygulanan yüksek faiz politikası devam ederken, hükümet enflasyondaki düşüşün yaz aylarından itibaren başlamasını hedefliyor. Ancak haziran ayının ilk haftasında açıklanacak mayıs enflasyonunun zirve yapması bekleniyor.

Hükümet belirgin düşüş bekliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında baz etkisi nedeniyle enflasyonun zirve yapacağını, ancak sonraki aylarda hızlı bir düşüş öngördüklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise yılın ikinci yarısında enflasyonda belirgin düşüşler görüleceğini ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bu ayın başında, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36'dan yüzde 38'e yükselttiklerini açıkladı.

Anket sonuçları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Haziran Pazartesi günü açıklanacak mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi sonuçları duyuruldu.

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Yürürlüğe Girdi: Kurallara Uymayanlar Disiplin Cezası Alacak Kamuda Tasarruf Tedbirleri Yürürlüğe Girdi: Kurallara Uymayanlar Disiplin Cezası Alacak

Ankete katılan 15 ekonomistin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,04 oldu. Ekonomistlerin enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,85, en yüksek yüzde 3,50 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 69,80 olan yıllık enflasyonun yüzde 74,89'a çıkacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi mayısta yüzde 43,95 olarak belirlendi. Tüketici Fiyat Endeksi, nisanda yüzde 3,18 artış kaydetmişti.