Sağlık Bakanlığı Yurtdışı Sağlık Personeli Görevlendirme

Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan bir sağlık personeli için yurt dışında görevlendirilmek için açılacak ilanları takip etmekle başlıyor. Yurt dışı görevini yapan bir sağlık personelinin mevcut Bakanlık maaşının aynen yattığını, sabit ek ödemesini almaya devam ettiğini sadece performans ek ödemesini alamadığını unutmamak gerekir. Sağlık Bakanlığının Yurt dışı görevlendirmelerinde personel sayısı Bakanlığın belirlediği ihtiyaç durumuna göre hazırlanır. 3 ve 6 aylık sürelerle yapılan geçici görevlendirmeler gerektiğinde uzatılıp, kısaltılabilmektedir. Yurt dışına geçici görevle giden sağlık personelinin görev süresinin uzatılması talebini değerlendiren birim ise Yurt Dışı Sağlık Tesisleri Görev Talep Değerlendirme Komisyonudur. 

 # Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneler Genel Müdürlüğüne bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Ve Yurt Dışı Sağlık Birimleri Daire Başkanlığı tarafından 2023 yılı yurt dışı sağlık personeli görevlendirme başvuru duyurusu yayımlanarak adayların kullanımına açıldı. Detaylı bilgi için: Yurt Dışı Sağlık Tesisleri Sağlık Personeli Görevlendirme Başvuru İlanı

Sağlık Bakanlığı Yurtdışı Sağlık Personeli Görevlendirme Şartları

Sağlık Bakanlığında görevli bir sağlık personelinin yurt dışı sağlık tesislerinde görev almak için şu şartları taşıması gerekir:

  1. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/ A maddesine göre çalışıyor olmak,
  2. Görev yaptığı birimde unvan bazında tek olmamak, 
  3. Personelin, başvuru yaptığı unvanda en az 3 yıl çalışmış olması gerekir,
  4. Başvuru sahibinin, yurt dışı görevi için başvuruda bulunduğu görev için gerekli eğitim belgelerine ve sertifikalara sahip olması gerekir. (Bu maddeyi özellikle yoğun bakım, acil servis, diyaliz, ameliyathane gibi birimlerde görev almak isteyen adaylar için önemlidir.)
  5. Yoğun bakım, acil servis, diyaliz, ameliyathane gibi birimlerde görev almayı düşünen adayın, 40 yaşından gün almamış olması gerekmektedir.
  6. SHS grubu dışındaki sınıflardan başvuru yapacak adayların 45 yaşından gün almamış olması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı, yurt dışı görevlendirmelerinde ülkelere göre farklı ilanlar yayınlayabilmektedir. Buradan hareketle, yurt dışı görevine gitmek isteyen adayın ilanları titizlikle incelemesi gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı Yurt Dışı Görevlendirme Başvurusu

Sağlık Bakanlığı yurt dışında görevi için başvuruda bulunmak isteyen adaylar Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü internet sitesini sıklıkla takip etmesi gerekiyor. Bakanlık, oldukça tepki çekmesine rağmen belirli dönemlerde duyurulara çıkmakta olduğundan geçici görev duyurusu için Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü (KHGM) sayfası takip edilmelidir. Bunun yanında 7/24 sağlık haberleri yayınlayan İnternet Sitemiz sosyal medya hesaplarında da mutlaka duyurunun haberi verilmektedir.

Sağlık Personeli Yurt Dışı Görevlendirme 2023 Duyurusu!

Yayınlanan duyurularda, “Yurt Dışı Sağlık Tesislerinde Görev Talep” formu adaylara ulaştırılmaktadır. Bu formun aday tarafından eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurularak yayınlanan duyurudaki Bakanlık birimine son başvuru tarihi dolmadan istenen yöntemle teslim edilmesi gerekmektedir.

Yurt Dışı Sağlık Tesisleri Sağlık Personeli Görevlendirme Sonuçları 2023

"Yurt Dışı Sağlık Tesisleri Sağlık Personeli Görevlendirme Sonuçları" başlıklı haberimize TIKLAYARAK, yurt dışı sağlık personeli başvuru sonuçlarıyla ilgili sürecin nasıl işlediğini anlattığımız detaylı içeriğimize ulaşabilirsiniz.

Yurt Dışı Görevlendirme Başvurusunun Değerlendirilmesi

Yurt Dışı Sağlık Tesisleri Görev Talep Değerlendirme Komisyonu marifetiyle yurt dışı görevlendirme başvuruları sonuçlandırılmakyadır. Komisyon üyeleri ise; 7 farklı daire başkanlığından ve genel müdürlükten görevlendirilen temsilciden oluşmaktadır. Başvuru yapan adaylar şartları taşımaları halinde, Görevlendirmeleri bu komisyon marifetiyle KHGM tarafından gerçekleştirilir.  

Yurt Dışında Sağlıkçı Olarak İş Bulmak

Sağlık personellerinin son yıllarda Almanya başta olmak üzere bir çok avrupa ülkesinde çalışmak için yabancı dil kurslarına gittiği biliniyor. Yurt dışında sağlık perosneli olarak çalışmak isteyenler için gidilecek ülke için denklik almaları gerekmektedir. Bu denklik işlemi kimi zaman çok zor, kimi zaman ise kolay olabilmektedir. Doktorların denklik işlemlerinin sağlık hizmetleri sınıfındaki diğer unvanlara göre kıyaslandığında daha zor olduğu bilinmektedir. Yurt dışına gitmek isteyen sağlık personelinin öncelikli olarak gideceği ülkeyi belirlemesi ardından bu ülkenin denklik için aradığı kriterleri titizlikle incelemesi gerekmektedir. Tüm bu sürecin ardından geriye kalan ise; global iş siteleri başta olmak üzere Linkedin gibi kariyer siteleri aracılığıyla yurt dışı iş başvurusu yapılmaktadır. Bu sitelere örnek vermek gerekirse; Almanya’da indeed.de, stepstone.de ve monster.de’dir. Almanya’da akademik kariyer yapmak isteyen kişilir içinse, iş arama sitesi olarak academic.de sitesini önerebiliriz.

Yurt dışı sağlık personeli maaşları ne kadar?

Başta belirttiğimiz üzere Sağlık Bakanlığı yurt dışı görevlendirme de personelin Bakanlıktan aldığı maaş ve sabit ek ödemesi devam etmektedir. Performans ek ödemesi alabilmektedir. (Türkiye'deki hastanenin ortalaması) Nöbet parası vs. ücretlerini ise alamamaktadır. Bunun yanında personele ayriyyeten, yurt dışında bulunduğu süre boyunca dolar üzerinden ek ücret ödenmektedir. Yapıalcak ödemeler Genellikle Ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlanan cetvel'e göre yapılmaktadır. 2022 yılı için bu cetvel 11 Ocak 2022 tarih ve 31716 sayılı karar ile yürürlüğe girmiştir. Resmi Gazete'de yer alan cetveli ve diğer ücretlendirme bilgileri için "Sağlık Personeli Yurtdışı Geçici Görevlendirmede Kaç Lira Alır?" başlıklı haberimizi okumanızı öneriyoruz.  2022 yılının yurt dışı gündelik cetveline göre Somali, Sudan ve Bangladeş için 1 ila 4. derecesi arası sağlık personeli günlük 95 dolar, 5 ila 15 derece arasındakiler ise günlük 80 dolar gündelik alacaklardır.

Kesintiler düşüldükten sonra sağlık personeli yurtdışı görevlendirme için yaklaşık olarak aylık, att, hemşire vb. unvanlar için 2600 dolar, Hekimler ise 3400 dolar almışlardır. Ayrıca YURTDIŞI GÜNDELİKLERİNE DAİR KARARI inceleyebilirsiniz.Denklik alarak ve yurt dışında iş bularak mesleğini sürdüren sağlık personelinin maaşları ise branşlarına göre ve çalıştıkları ülkeye göre, geniş bir çerçevede belirlenir. Yurt dışındaki doktor ve sağlık personelinin 2023 maaşları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için bu konu hakkında hazırladığımız haberlerimize göz atabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi