Kabul edilen yeni düzenlemenin ne anlama geldiğini Sivil Savunma Uzmanı Sedat Atlas açıkladı;

KABUL EDİLEN YENİ DÜZENLEME DOKTORLARA NE GETİRİYOR?

1- Emekli olan uzman doktorların emekli maaşına daha önce eklenen gösterge puanı 17000 iken 40000 puana yani 7191,88 TL ye çıkarılmıştır.

Pratisyen hekimlerin ise 13000 iken 33000 puana yani 5933,30 TL ye çıkarılmıştır. (Uzman ve Pratisyen Diş Hekimleri de bu puanlamalardan faydalanıyor).

*Bu kazanım sadece emekli ya da emekli olacak tabipler için geçerlidir. Bu bir tabip emekli maaşına ilave ek ödemedir. Bunun la birlikte emekli maaşı da alacaktır.

 Örnek: 25 yıllık hizmeti olan Uzman doktor emekli olunca 4.912,24 + 7.191 = 12.103 TL emekli maaşı alacaktır.


Sağlık Çalışanlarına Zam Olayının Perde Arkası! Mecliste Ne Yaşandı? Neden 22 Aralık'a Ertelenmek Zorunda Kaldı? - TIKLAYIN


Fakat şöyle bir durum ek ilave ödemeyi hak kazanmak için 5434 sayılı kanuna tabi olman yani 2008 den önce memur olma şartı vardır.2008 den sonra memur olan tabipler ilave ek ödeme alamayıp örnekte 4912.24 tl emekli maaşı alacaktır.

Eski yönetmelikte 2008 öncesi tabipler emekli olduklarında çalışmaya devam ederse bu ilave ek ödemeden faydalanamıyordu. Yeni yönetmelikte bu kaldırılmış olup çalışsalar dahi ilave ek ödemeyi alacaklardır. İlave ek ödemeler emekli ikramiyesine yansımayacaktır.

 Değerlendirmelerimiz:  2008 öncesi memur olan emekli tabipler çok güzel kazanım almış oldu. Şu aşamada vali emekli maaşlarını geçmiş durumdadır.

2) 2008 sonrası memur olanlar tabipler el ilave ödemeden faydalanamayıp  mağduriyet devam etmektedir.

3-Zamlı Doktor Sabit Ek ödemeler aşağıdaki ekteki gibi yeniden düzenlenmiştir.

4) Sabit ek ödemeler döner sermayeden Merkezi Genel Bütçeye geçirilmiştir. Fakat her ne kadar genel bütçeden ödense de Performansa Dayalı Döner Sermaye Ek Ödemeden mahsup edilecektir.

 Örnek:  5000 TL sabit ek ödeme alan hekim zamlı sabit ek ödemesi 10.000 TL olunca aradaki zam farkı dönerden gidecek yani eski yönetmelikte 5000 tl döner sermaye alıyorsa yeni yönetmelikte zamlı sabit ek ödeme mahsup edilince 0 TL döner sermaye alacak sabit ek ödeme+döner sermaye toplamda 10.000 TL olacak sonuç olarak zam almamış olacaktır.

Aynı hekim eğer ki hiç döner sermaye alamıyor ise o zaman 5000 TL zam almış olacaktır. Bu sistem sanki daha çok döner sermaye almayan hastanelerdeki hekimler için hazırlanmış. Biraz daha detaylı bakılırsa Performansa dayalı ek ödemeden uzaklaşmaya başlayıp ödemeleri sabitlemişler.

5) Sabit Ek Ödemeler her ne kadar genel bütçeden ödense de döner sermayeden mahsup edileceği için dağılabilir döner sermaye tutarını aşağı çekecektir. Ayrıca döner sermaye 46,50 oranından %40 oranına düşürülmüş diğer hususları da göz önüne alınca döner sermaye daha da düşecektir.

6) Tüm bu hususlar değerlendirilirse Tabip dışı sağlık personellerin döner sermaye ek ödemesi düşecektir.

 Değerlendirmeler:  Bir Uzman Tabip maaş + sabit = 13.000 TL -17,500 TL arası maaşı olacaktır. Bu sistemde döner sermaye alması daha da zorlaşmıştır. Emekli maaşı bir kısım tabiplerde artış yaşarken diğer kısım tabiplerde fayda etmeyecektir.

Netice olarak benim görüşüm çok değişen bir şey yok bu maaş tabipler için azdır. Tabip dışı sağlık personelleri maaşı daha da azdır.  GİH sınıfı memurların maaşı ise yok olup gitmiştir.  Sağlık camiası olarak hepimizin maaşları iyileştirilmelidir. Kol kola hep birlikte nasıl pandemi ile mücadele ettiysek özlük hak arayışımızı da birlikte aramalıyız. Maaş gibi özlük haklarınızı öğrenmek için mutemetinize başvurunuz.Gerek sosyal medyada gerek basında bilgi kirliliği had safhaya ulaşmış durumdadır.

Diğer bir konu unvanlar arası çatışma doğru değildir. Hemşire, doktor maaşını kıyaslamak yerine polis imam asker hakim maaşlarını birbirimizle kıyaslarsak bu çatışmanın yersiz olduğunu görürsünüz. Ayrıca sağlık personellerinin içini acıtan durum tabip maaşları değil tüm sağlık çalışanlarına müjde denilip bu müjdenin dışına çıkarılıp sağlık çalışanı sayılmamasıdır. Bu zor günlerde birbirimize destek çıkarak hem pandemiyi bitireceğimize hem özlük haklarımıza kavuşacağımıza benim inancım tamdır.

Dayanaklar:Meclis Genel Kurulunda Kabul Edilen Önerge

Editör: Haber Merkezi