Çalışma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyon 3600 gösterge çalışmasını tamamlamış durumda. Diğer Bakanlıkların görüşleri alındıktan sonra taslağa son şekli verilecek. Memurların, çalışırken aldıkları maaşlarının, emekli olduktan sonra alacakları aylıkların ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde büyük rol oynayan ek göstergeden tüm devlet memurlarınında gösterge artışına gidilerek artırılması etki analizi çalışmasıyla ölçüldüğü belirtildi.

TASLAĞA GÖRE SADECE HEMŞİRELERE AMA

Kulislerden gelen bilgilere göre, sağlık bakanlığı bünyesinde 3600 ek göstergeden şuan için sadece hemşire kadrosunda görev yapan personel üzerine çalışma yapıldığı belirtiliyor. Ancak burada da belli kıstaslar bulunuyor. Örneğin üst öğrenim kabul edilen lisans bölümlerinden mezun hemşireleri kapsarken 1.dereceye düşebilen hemşirelerin ek göstergeleri 3600'a çıkabilecek. Şuan için SHS grubunda görevli lise mezunu sağlık personelleri 1. derece de 1500 ek gösterge, Önlsians mezunları 2200 ek gösterge, Lisans mezunları ise 3000 ek gösterge alıyorlar. Sendikalar bu konuda nasıl bir çalışma yapıyorlar kimse bilmiyor. Malum yetkili sendika başta olmak üzere %1'i geçebilen sendikalar bu ve benzeri konularda herhangi bir taslak çalışması yaparak üyeleri başta olmak üzere kamuoyuyla paylaşmıyorlar. En son Sağlık Sen, döner sermaye çalışması için taslak çalışması yaptık, Bakanlığa teslim ettik dese de, aradan geçen 2 yılda o taslağa ulaşabilen kimse çıkmadı. Muhtemelen Bakan Bey'in kendisi de o taslaktan bir haber!

HERKESİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE 600 PUAN ARTIRILMALI

3600 ek gösterge çalışmasının şuan kamuoyunda Daire Başkanı, İl Sağlık Müdürü gibi unvanlar için 4200 puana çıkartılacağı konuşulsada burada önemli olanın sahada alın teri döken, pandeminin yükünü sırtlamış, yıllarca 3600 ek gösterge çıksın umuduyla çalışan personelin bu faydadan yararlanması olmalıdır. Çünkü Sağlık Müdürünün sözleşmeli yönetici olarak brüt sözleşme ücreti üzerinden maaş, ek ödeme katsayısı üzerinden yüksek tutarlarda ek ödeme aldığı biliniyor. Hal böyleyken 3600 ek gösterge çalışmasını Daire Başkanı, İl Sağlık Müdürü çıkmazında tutmak kısır bir tartışmadan öteye geçemeyecektir.

3600 ek göstergenin 1. dereceye düşmüş tüm sağlık çalışanları için 600 puan artırılması adaletli bir çalışma olacağını düşünüyoruz. Buna göre; Lise mezunu bir hemşirenin mevcut 1500 ek göstergesi 2100, Önlisans mezunu sağlık çalışanının 2200 olan ek göstergesi 2800, Lisans mezunu sağlık personelinin 1. derecede şuan aldığı ek göstergesi 3000'den 3600'e çıkartılmalıdır. Eczacı, Biyolog unvanlarında şuan 1. derecede 3600 ek gösterge alanların da 4200 puana çıkartılması da ayrıca adaleti sağlayacağı düşüncesindeyiz.

Tüm unvanları kapsayacak bir çalışmanın saha da iş barışını zedelemeyeceği, döner sermaye düzenlemesi başta olmak üzere tüm çalışmalardan yıllarca yoksun bırakılmış çalışanların Baanlığın adaletine olan güvenini yeniden tesis etmede küçük de olsa önemli bir adım olabilecektir.

2023'TE BAŞLAYACAK

Öte yandan ek gösterge ile ilgili yapılacak çalışmanın 2023 Ocak ayından itibaren yürürlüğe gireceği kaydedildi. Geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sunulan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi kapsamında da öğretmenlerin 3600 ek göstergeden yararlanacakları tarih 15 Ocak 2023 olarak belirlenmişti.

3600 ek gösterge konusunda sizlerinde görüşlerini yorum bölümünden paylaşmanızı rica ediyoruz.