Çalışma hayatı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, Temmuz ayında emeklileri bekleyen tabloyu çizdi. Dul ve yetimlerle birlikte toplam 16 milyonluk bir nüfusu ilgilendiren Temmuz zamlarına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Çelik, kök maaş tehlikesinden bahsederken, emekliler konusunda unutulan bir gerçeğe dikkat çekti.

Emekliye kök maaş tehlikesi

Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın programına katılan Prof. Dr. Aziz Çelik,

Emekliyi Temmuz’da ne bekliyor?" sorusuna yanıt verirken öncelikle emekli zamlarının hesaplamasına ilişkin şu bilgiyi verdi: Emekliler 20 yıl önce asgari ücretin yaklaşık yüzde 40 üzerinden aylık alıyordu. Şu anda asgari ücretin yüzde 60’ına düştü. Emekli aylığının asgari ücretten az olmaması gerekir. Bu tartışma dışı bir şey olması gerekir. Emeklilerin kök maaş sebebiyle enflasyon kadar zam alamama tehlikesi varken biz 10 bin TL’ye konuşuyoruz.

Memur emeklilerine 2 büyük tehlike

Memur emeklileri toplu sözleşmeyle enflasyondan yaklaşık 5,5 puan düşük zam alacaklar. Yasa değişikliği olmazsa böyle olacak. Memur emeklilik bağlama oranları son bir yıl içinde ciddi şekilde düştü. Memurlara geçen yıl ilave ödeme adı altında önce 8 bin lira yaptılar, şimdi 12 bin küsur lira oldu. Artacak. 

Enflasyon Gerçeği: Memur ve Emekli Maaşlarının Kayıpları Rakamlarla Ortaya Kondu! Enflasyon Gerçeği: Memur ve Emekli Maaşlarının Kayıpları Rakamlarla Ortaya Kondu!

Seyyanen zamdan yararlanamıyorlar

Bu ilave ödeme emekli aylıklarında dikkate alınmıyor. Bir yıl önce emekli olan bir memur aylığının yüzde 71’ini alırken, şimdi emekli olacak bir memur aylığının yüzde 41’ini alacak. Çünkü ilave ödeme dediğimiz şeyi emekli aylıklarına yansıtmadılar. Bu açık büyüyecek. Yani memurları, memur emeklilerini, işçi ve Bağ-Kur emeklilerini Temmuz’da tasarruf bekliyor.